16 грудня за церковним календарем вшановується пам'ять блаженної цариці Візантійської Феофанії, відомої як дружина візантійського правителя Лева VI Мудрого. Феофанія народилася в Константинополі в 863 році в благочестивій родині Мартинаків і отримала християнське виховання, що наставило її на шлях духовного служіння.

Про це пише «ТСН»

Лео та Феофанія були парою з різкими відмінностями; він знаходив радість у земних насолодах, а вона присвятила себе служінню Господу. Перш ніж зійти на престол, пара зіткнулася з безліччю випробувань. Батько Лева, піддавшись наговорам, ув'язнив Лева та Феофанію у в'язницю на три роки. Втрата дочки Євдокії ще більше перевірила стійкість Феофанії.

Шукаючи втіхи, Феофанія пішла до монастиря при Влахернській церкві, віддавшись молитві. Тим часом Лео знайшов щастя в обіймах іншої. Незважаючи на бажання Феофанії розлучитися, патріарх не дав згоди. Їхній шлюб тривав 12 років і завершився лише зі смертю королеви.

16 грудня радять не носити червоний одяг і не виглядати у дзеркало, щоб уникнути нещастя. Не рекомендується прислухатися до порад некровних родичів, носити одяг навпроти або продовжувати одягатися навпаки.

Також фольклор пов'язує конкретні погодні умови у цей день із прогнозами на майбутнє літо та зиму. Віруючі цього дня часто звертаються за порадою до Святого Агея, наголошуючи на важливості виконання цих обіцянок.

Читайте також:

Такої смакоти ви точно не куштували: рецепт ароматних та ніжних сирників із шоколадними краплями

Такої смачної кави ще не пили: названо головні помилки, які допускають майже все при приготуванні цього напою

Цей секрет знає не кожна господиня: що додати в тісто, щоб деруни вийшли світлими і не темніли