МВФ очікує, що якщо війна в Україні триватиме до кінця 2024 року, близько 2 мільйонів українців, які шукали притулку в країнах ЄС, можуть вирішити не повертатися додому після війни.

Про це пише «delo»

Цей прогноз заснований на припущенні, що війна, що триває, продовжуватиме руйнувати інфраструктуру та економіку України і створювати ризики для її населення.

Сана Надим, представник МВФ, висловила це занепокоєння, заявивши: "До кінця нашого прогнозного періоду, ми очікуємо, що буде чистий негативний відтік 2 мільйони людей щодо довоєнного сценарію".

МВФ наголошує, що процес повернення мігрантів в Україну займе час, і очікується, що до 2024 року лише обмежена кількість мігрантів повернеться додому.

Станом на 22 жовтня 2023 року Агентство ООН у справах біженців зареєструвало 6,2 мільйона біженців з України в усьому світі, з них 5,8 мільйона перебувають у різних країнах Європи.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи, створення сприятливих економічних умов в Україні має вирішальне значення для стимулювання повернення українських біженців.

Директор інституту Елла Лібанова припускає, що країна зможе повернути не більше половини біженців, які втекли через війну. Вона наголошує, що депопуляція, нестача робочої сили та зниження щільності населення, особливо в окремих регіонах, є неминучими наслідками для України.

Більше того, якщо 2,8 мільйона жінок працездатного віку, які залишили Україну як біженці, не повернуться, ВВП країни може зазнати значної щорічної втрати в 10% порівняно з довоєнним валовим внутрішнім продуктом.

Читайте також:

Хитрість справжніх господарок: для чого при варінні яєць у воду кидають зубочистку

Жителям російського міста влада офіційно наказала прати одноразові пакети і використовувати їх знову

І не обов'язково його віддавати собаці: як врятувати м'ясо, якщо воно лежало в пакеті та з'явився легкий запашок.