Вчені з Інституту аграрної економіки провели аналіз та визначили, що витрати на новорічний стіл у 2024 році для сім'ї з чотирьох осіб становитимуть близько 2879,15 грн.

Це збільшення на 8,4%, порівняно з попереднім роком. Важливо зазначити, що для мешканців столиці, Києва, цифра ще вища і становить 3229 грн, що на 10,1% перевищує вартість торішнього новорічного столу.

Проаналізувавши вартість окремих страв, можна виділити, що ціна на традиційний салат "Олів'є" збільшиться на 1,3%, досягнувши позначки 285,46 грн. Це збільшення пов'язане зі зростанням цін на основні інгредієнти, такі як ковбаса, солоні огірки та майонез. Цікаво відзначити, що ціна на картоплю зросла на 75,9%, проте за 11,68 грн. можна придбати 5 штук.

Завдяки зниженню цін на цибулю, моркву та буряк, вартість салату "Оселедець під шубою" зменшиться на 1,2%. Також варто врахувати, що м'ясні продукти подорожчали на 7,4%, і тепер 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі коштуватимуть 936 грн.

У розділі овочів ціни в середньому зросли на 29%. Наприклад, картопля (2 кг) тепер коштує 27,80 грн, гриби (1 кг) – 120 грн (зріст на 54%), перець солодкий (0,5 кг) – 67,19 грн (зріст на 12,9%) , огірки свіжі (0,5 кг) – 46 грн (зріст на 32,4%), помідори свіжі (1 кг) – 68 грн (зріст на 1,5%).

Фрукти на новорічному столі коштуватимуть 270,20 грн (зростання на 0,8%). Наприклад, за 2 кг мандаринів доведеться заплатити 200 грн., 1 кг бананів коштує в середньому 59 грн., а 1 лимон (200 г) – 11,20 грн.

Ціни на напої також подорожчали. Пляшка шампанського "Артемівське" (0,75 л) тепер коштуватиме 179 грн (зростання на 27,9%). Пляшка бренді "Шабо" 5-річна витримка (0,5 л) подорожчала на 0,5% і коштує 210 грн.

Ті, хто віддає перевагу делікатесам, приготуйтеся додатково витратити приблизно 525 грн. Баночка червоної ікри (120 г) у середньому коштує 280 грн, а 200 г червоної риби коштуватиме 245 грн.

Таким чином, вартість новорічного столу з делікатесами становитиме близько 3404,15 грн., а для мешканців Києва – приблизно 3819 грн. Ці дані надав директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

Читайте також: