З початку 2024 року в Україні очікується суттєва зміна у системі пенсійних виплат.

Згідно з новими рішеннями, максимальна сума пенсії збільшиться з 20 930 до 23 610 грн, що призведе до підвищення на 2,6 тис. грн для тих громадян, виплати яких зараз обмежені 10 прожитковими мінімумами.

Значних змін торкнуться також прожитковий мінімум для цієї категорії українців, який збільшиться з 2093 до 2361 грн.

Цей рівень визначатиме і новий мінімальний розмір пенсії. У свою чергу, максимальна пенсія дорівнюватиме десятикратному розміру прожиткового мінімуму.

Крім того, у березні 2024 року планується провести індексацію пенсій з використанням нових правил, які наразі невідомі.

Мінсоц-політики розробить методику розрахунку з використанням балів та обліком кожного відпрацьованого місяця. Березнева індексація раніше вважалася найбільш значним підвищенням пенсій за рік, і для її проведення в умовах воєнного стану буде потрібне рішення Кабміну.

З квітня 2024 року мінімальна зарплата в Україні збільшиться з 7100 до 8000 грн. Ця зміна також спричинить збільшення гарантованого розміру пенсії для тих, хто досяг 65-річчя та виконає вимоги щодо стажу – з 2840 до 3200 грн.

При розрахунку розміру пенсії враховується середня зарплата за три роки, що множиться на відношення середньої зарплати майбутнього пенсіонера до середньої зарплати країни.

Отримана сума множиться на кількість відпрацьованих років та на 1%. Так, українець, який вносить внески із середньої зарплати, може очікувати на пенсію у розмірі близько 29% від свого звичайного доходу.

Нині середня пенсія українців, які вийшли на пенсію за віком, становить 5230 грн., тоді як для тих, хто отримує пенсію за вислугу років, середня сума становить 9635 грн. Загальна кількість пенсій, що отримують, в Україні сягає 10 млн 539 тис. осіб, і за останній рік їх кількість зменшилася на 187 тис. осіб. Чудово, що 2,7 млн ​​осіб із числа пенсіонерів продовжують працювати.

Читайте також: