Фальшивомонетники, як і раніше, займаються підробкою українських гривень, приділяючи особливу увагу банкнотам старого зразка, випущеним до 2015 року.

Про це пише «obozrevatel»

До найнебезпечніших номіналів відносяться банкноти номіналом 200 та 500 гривень. Ці фальшиві купюри все ще можуть обертатися на підприємствах роздрібної торгівлі, загрожуючи торговим підприємствам.

Начальник відділу виробництва та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерій Строчков підкреслив, що шахраї ефективно імітували захист від ультрафіолету на довоєнних банкнотах, що ускладнювало їхнє виявлення стандартними методами.

"Виявлені в Україні перед війною підробки не загрожували банківській системі. Певна загроза була для закладів торгівлі. Надходили такі підробки переважно із торгових закладів", - розповів Строчков.

Хоча частота підробок знизилася, небезпека зберігається, особливо щодо старих банкнот. Строчков наголосив, що за час повномасштабної війни серйозних випадків фальшивих гривень, які викликають збої, не було.

Однак пильність має вирішальне значення, а зусилля боротьби з контрафактною продукцією залишаються стабільними і під контролем. У Нацбанку повідомили, що найчастіше підроблялися банкноти номіналом 500 гривень, що становить 39% вилучених підробок, за ними йдуть банкноти номіналом 200 гривень - 45%.

Фальшивомонетники зазвичай зосереджують свою увагу на банкнотах, випущених до 2015 року, оскільки нові банкноти мають покращені функції безпеки.

Читайте також:

Прикмети, які перевірені роками: що не можна робити з грошима, щоб не спричинити бідність

Військовослужбовцям це потрібно знати: тепер відпустки даватимуть по-новому

Багато хто припускається цієї помилки щодня: як не можна варити картоплю, щоб вона не зіпсувалася