Загальновідомо, що з січня 2020 року українці почали отримувати дві платіжки за газ: одну від постачальника блакитного палива, а іншу – від транспортера. Тепер стало відомо, що за газ українцям потрібно буде платити вже за трьома квитанціями.

Так, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ)прийняла всі нормативно-правові акти для запровадження третьої платіжки за газ.

Фінальним прийнятим документом став Типовий договір на технічне обслуговуваннявнутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, який регулятор затвердив 5 грудня 2023 року. Крім того, було внесено відповідні зміни до Кодексу газорозподільних систем.

Відповідно до внесених змін до Кодексу, оператори газорозподільних систем у місячний строк з дня набрання чинності цією постановою повинні проінформувати співвласників багатоквартирного будинку про укладення договору за формою Типового договору "шляхом розміщення відповідної інформації в рахунках на оплату послуг розподілу природного газу в місяці, в якому укладено договір.

До речі, типовий договір не передбачає підпису обох сторін. Фактом його укладання вважається надання самої послуги з розподілу газу. Тобто якщо ви офіційно не відключилися від газопостачання, такий типовий договір поширюватиметься на кожного.

Народні депутати вважали, що поява додаткового "папірця" не повинно надати людині надмірного клопоту, проте це спонукатиме уважніше ставитися до роботи газовиків, тому і їм працювати доведеться більш відповідально.

До речі, як зазначають у Міненерго, українці зможуть укласти контракт із будь-якою обслуговуючою компанією, яка матиме відповідні дозволи.

Після укладання договору:

  1. Один раз на рік фахівці повинні будуть здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряють наявність вільного доступу до них, стан фарбування та кріплення газопроводу, наявність футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стан ущільнення міжтрубного простору, очищати його від бруду та, у разі необхідності відновлювати його.

  2. У багатоквартирних будинках раз на 6 місяців, а саме до початку та після закінчення опалювального сезону, здійснюватиметься перевірка на герметичність з'єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. Однак у приватних будинках та квартирах така опція буде здійснюватися вдвічі рідше – лише 1 раз на рік.

  3. Щорічно одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюватиметься перевірка наявності тяги у димових та вентиляційних каналах.

  4. Також не рідше одного разу на рік постачальник послуг повинен перевірятиме належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

  5. Щорічно перевіряється працездатність запірних пристроїв, встановлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії та мастила.

Читайте також:

Українцям розповіли, скільки доведеться платити за газ одразу після Нового року. Готуємо гаманці

Українцям розповіли, як підвищити температуру у квартирах: роз'яснення "Нафтогазу"

Чекаємо на нові платіжки: скільки доведеться заплатити за газ цього місяця

Тепер за газ можна платити за новою схемою: у Нафтогазі розкрили деталі