Ніхто не стане сперечатись, що для України та українців питання пенсії наразі – доволі гостре, якщо не сказати – болюче. Ще б пак, не можна, наприклад, заздрити пенсіонерам з Нідерландів, які отримують в середньому $2700 пенсії. Крім того, в цій країні за межею бідності перебуває не більше 6% пенсіонерів і це один з найнижчих показників в Євросоюзі. Тим часом в Україні наразі мінімальна пенсія становить 2093 грн. Про деякі кроки до покращення ситуації вже подбали народні депутати.

Стало відомо, що 2024 року на українців чекає реформа солідарної пенсійної системи. Вона може примножити стан мінімально одержуваних пенсіонерів, але втратити частину виплат можуть ті, хто отримує великі пенсії.

Так, голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа заявила, що з січня в Україні деякі пенсійні виплати нараховуватимуть по-новому. За її словами, це необхідно для того, щоб відрегулювати систему.

"Тобто ті, хто зараз отримує найменші пенсії, матимуть зростання виплат. Водночас, для чиновників, які вийшли на пенсію та одержують якісь астрономічні суми, ми плануємо зниження таких пенсій. Все це робиться для того, щоб солідарна пенсійна система була справедливішою”, – сказала депутат.

Наприклад, у рамках пенсійної реформи, запланованої на наступний рік, при нарахуванні пенсії буде запроваджено бальну систему. Вона має вирівняти диспропорції між пенсіонерами, що давно вийшли на пенсію, й тими, хто вийшов нещодавно. Виплати тим, хто вийшов на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня.

Крім того, у 2024 році планується зменшити "астрономічні" пенсії ексчиновникам.

Нагадаємо, що зараз середня пенсія в Україні становить близько 5350 грн, але більше мільйона осіб отримують пенсію в розмірі понад 10 000 грн.

Які виплати буде перераховано в Україні

В Україні 2024 року уряд проведе індексацію пенсійних виплат. При цьому зміниться система нарахування пенсій – вона стане бальною.

Принципи проведення індексації пенсій у 2024 році пояснила Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович. Так, пенсії перерахують "практично всім громадянам", які вийшли на пенсію не пізніше ніж за три роки до реформи. Тому що за останні три роки пенсії більш-менш відповідали ринковій вартості. А ось все, що було до того, було нараховано за заниженими коефіцієнтами, які менші за реальну вартість.

Читайте також:

Вихід на пенсію у 2024 році: яким має бути страховий стаж, щоб не виникло проблем

Що буде з пенсіями українців після перерахунку за новими правилами

Це потрібно зробити вже зараз: українцям розповіли, як не залишитись без частини пенсії

Міністр соцполітики втішив українців пенсіями: "таких відсотків немає в жодному банку"

Ощадбанк попередив усіх, хто одержує пенсії на картку. Що потрібно знати