Джонатан Файнер, виступаючи в ролі першого заступника помічника президента США з національної безпеки, озвучив наполегливі зусилля, які роблять Сполучені Штати та їхні союзники, щоб надати підтримку Україні у прагненні розпочати нову фазу наступу.

У центрі уваги американської стратегії прагнення змусити Росію погодитися на переговори з питань, що стосуються України, до кінця 2024 року.

За словами Файнера, стратегія полягає у тому, щоб надати Україні можливість вибору між участю у переговорах та розвитком сили для ефективного протистояння.

Він підкреслив, що Штати прагнуть створити ситуацію, в якій Росія змушена буде сісти за стіл переговорів, приймаючи умови, прийнятні для України, або зіткнутися з більш укріпленою Україною, яка має підтримку потужної промислової бази в США та Європі та готова до активних дій.

Важливою частиною цього стратегічного підходу є робота над українською оборонною промисловістю, спрямована на її зміцнення. Західні ЗМІ повідомили про початок консультацій між США, Євросоюзом та Україною щодо можливих переговорів із Росією, в рамках яких обговорювалися можливі поступки з боку України задля досягнення угод.

Не можна не відзначити, що на саміті G20 у листопаді президент Росії Володимир Путін висловив думку про можливість мирних переговорів з Україною, називаючи те, що відбувається на території України "трагедією"; і закликаючи до пошуку шляхів її якнайшвидшого припинення. У відповідь радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк зазначив, що переговори з окупантами складні, оскільки Росії, на його думку, необхідна тимчасова пауза, а не просто встановлення миру.

Читайте також: