Щоб уникнути втрати частини або повної суми своєї пенсії, необхідно, щоб українці регулярно надавали необхідну інформацію до Пенсійного фонду України (ПФУ).

Це важливо як для майбутніх пенсіонерів, так і для тих, хто вже одержує пенсійні виплати. Нагадування про це надійшло із Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Пенсіонерам слід повідомляти ПФУ у разі наступних обставин:

  1. Початок або закінчення трудової діяльності, тобто надходження на роботу чи звільнення з роботи.
  2. Реєстрація чи зняття з обліку як фізичної особи – підприємця.
  3. Набуття, зміна чи припинення особливого статусу.
  4. Зміна місця проживання (реєстрації).
  5. Виїзд на місце проживання за кордон.

Ці моменти регламентовані в Порядку надання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1.

Щоб повідомити ПФУ про будь-які зміни, можна скористатись дистанційним способом через веб-портал електронних послуг.

Для цього слід авторизуватися в особистому кабінеті на веб-порталі, вибрати розділ "Про пенсійне забезпечення" у лівому бічному меню і потім перейти до пункту "Заява про перерахунок пенсії". Тут необхідно вибрати вид перерахунку зі списку, що розкривається, і заповнити атрибути заяви.

Пенсійний фонд України звертається з проханням до громадян своєчасно повідомляти про будь-які зміни у своєму житті, які можуть вплинути на розмір пенсійних виплат.

Це допоможе підтримувати актуальність і точність даних, на основі яких проводиться призначення та перерахунок пенсій, і запобігатиме можливим втратам коштів.

Читайте також: