До Верховної Ради внесено законопроект №10308, метою якого є встановлення нових механізмів набуття права розміщення тимчасових споруд для підприємницької діяльності на державних та муніципальних землях, а також місць стоянки автотранспорту.

Про це пише «finance»

Голова комітету з організації державної влади та місцевого самоврядування Олена Шуляк наголосила, що запропонований законопроект спрямований на оптимізацію процесів, забезпечення прозорості та усунення корупційних ризиків при розміщенні МАФів та автостоянок.

«У місцевого бюджету будуть кошти на соціальні та інфраструктурні проекти, у бізнесу — можливість працювати чесно та без сюрпризів. Ну, а жителі громад отримують якісні послуги»,— наголосила вона.

Соініціатор проекту, член партії "Слуга народу" Олексій Мовчан підкреслив, що МАФи та паркінги – поширені варіанти для бізнесу як у великих, так і малих містах.

Проте поточна ситуація пов'язана з тим, що підприємцям часто доводиться давати хабарі чиновникам право вести діяльність. Законопроект покликаний вирішити цю проблему шляхом запровадження прозорої та конкурентної процедури розміщення МАФ та парковок через онлайн-аукціони, на яких той, хто запропонує найвищу ціну, отримує право на використання виділеної землі.

«Зараз, щоб встановити тимчасову споруду та мати можливість вести бізнес, дуже часто підприємець має платити хабарі особам, які ухвалюють рішення. Ще складніша ситуація з паркувальними майданчиками — механізм їх організації взагалі не врегульований. Кожен орган місцевого самоврядування вирішує питання організації стоянок та парковок у громаді. Здебільшого це неконкурентний процес, який також має багато корупційних ризиків», — розповів він.

Ключові положення законопроекту включають:

Спрощення та вирішення питань, пов'язаних із розміщенням МАФ та платних парковок.

Встановлення прозорої процедури розміщення МАФів та паркувань через конкурсні інтернет-аукціони.

Внесення змін до Земельного кодексу України для уточнення правил використання державних та комунальних земель.

Запропонований закон спрямований на створення конкурентного та вільного від корупції середовища для доступу бізнесу до права на розміщення тимчасових споруд та паркувальних місць.

Читайте також:

Посуд блищатиме як новий: для чого хитрі господині додають яєчну шкаралупу в миючий засіб

Так робили у багатих панських будинках: рецепт української курки, фаршированої гречкою

Мишоловка не знадобиться: як позбутися мишей у гаражі або на дачі. Перевірені способи