Європейський центральний банк (ЄЦБ) взяв на озброєння думку громадян країн єврозони, щоб визначити дизайн нових банкнот євро.

Цей захоплюючий процес розпочався у 2021 році та включав понад 23 тис. учасників у репрезентативній фокус-групі, а також отримав 360 тис. відповідей через інтернет.

У результаті більшість учасників опитування надали перевагу темі "європейська культура" для зображення на майбутніх банкнотах.

Серед семи запропонованих варіантів "європейська культура" перемогла у голосуванні. Птахи, як символ європейської свободи, та річки, як символ життя, посіли друге та третє місця відповідно. Керівництво ЄЦБ вирішило об'єднати ці дві теми у розробці майбутнього дизайну банкнот.

Президент ЄЦБ, Крістін Лагард, підкреслила, "Їх обох об'єднує спільна нитка поєднання європейців, і це суть Європи та нашої спільної валюти: об'єднання нас".

За інформацією ЄЦБ, переможця конкурсу визначать не раніше 2026 року. Після цього потрібно ще кілька років для введення нових банкнот в обіг, що робить цей процес довгостроковим та уважно продуманим.

Читайте також: