Словаччина, Нідерланди та Угорщина висловлюють свою протидію наданню допомоги Україні. Проте генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив:

"Також в Україну йде постійний приток боєприпасів та зброї. Звичайно, існує гостра потреба у великих обсягах допомоги, але союзники не лише на словах, а й насправді демонструють, що продовжуватимуть надавати допомогу Україні», - сказав генсек Альянсу.

"Члени НАТО надають передові ракети, системи ППО, сучасні бойові танки – це все приклади значної сучасної допомоги… Допомога надається Україні, бо це на користь нашої безпеки. Я впевнений, що союзники по НАТО продовжать надавати істотну і значущу підтримку Україні», - заявив Столтенберг..

У контексті зміни політичної обстановки в деяких країнах-членах НАТО Столтенберг вирізняє рішучість інших союзників. Зокрема, Німеччина та Нідерланди висловили готовність надати значні кошти у розмірі $10 мільярдів та додаткові системи протиповітряної оборони. Це є прикладом того, як члени Альянсу не лише висловлюють словесну підтримку, а й роблять конкретні дії для допомоги Україні в її поточних важких обставинах.

Варто зазначити, що вибори в Нідерландах призвели до перемоги антиєвропейської ультраправої "Партії свободи", яка виступає проти передачі військового спорядження Україні. У Словаччині також відбулися зміни, коли новий прем'єр-міністр Роберт Фіцо заявив, що країна не надаватиме Україні озброєння для захисту від російської агресії. Угорщина, під керівництвом прем'єр-міністра Віктора Орбана, продовжує підтримувати проросійську позицію, у тому числі блокуючи військову допомогу Україні та ускладнюючи шлях країни до членства у Європейському союзі. Всі ці фактори викликають певні напруження всередині НАТО, проте обіцяна підтримка та допомога продовжують надходити в Україну, відбиваючи рішучість союзників протистояти викликам сучасної політичної обстановки.

Читайте також: