Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев наголосив на необхідності реформування єдиної системи оподаткування України для індивідуальних підприємців ("ФОП").

Про це пише «obozrevatel»

В інтерв'ю він обговорив проблеми, які ставить діюча система, яка замість того, щоб сприяти розвитку малого бізнесу, стала інструментом ухилення від сплати податків, особливо з боку середнього та великого бізнесу, що маскується під малі підприємства.

Гетьманцев визнав, що зміни необхідні, наголосивши на важливості відповідності європейським стандартам та вивчення досвіду успішних країн Східної Європи.

"Якщо ми говоримо про конкретну модель єдиного податку, то перша теза: ми її не змінюватимемо під час війни. І я неодноразово про це говорив. Друга теза: нам доведеться її змінювати у зв'язку з тим, що існуюча модель єдиного податку замість стимулювання малого бізнесу стала інструментом для ухилення від оподаткування середнього та великого бізнесу, які мімікують під малий з метою мінімізації податків. Цього не ухвалить Європейський Союз, і тут я абсолютно згоден з нашими партнерами”, – сказав він.

Раніше він пропонував розглядати польську модель як зразок, хоч і з поправками, які враховують конкретні обставини України.

"Точно не Франція чи Німеччина, які мали зовсім інші можливості, а східноєвропейські країни, що стали успішними", – сказав експерт.

Польська система включає ліміти на транзакції та різні податкові ставки залежно від професії, що забезпечує потенційну основу для податкової реформи в Україні.

Важливо відзначити, що у Польщі у 2023 році ліміт за операціями для "спрощенців" складає 2 млн. євро на рік, з 2024 року він збільшиться до 3 млн. євро на рік.

Ставки у спрощеній податковій системі становлять від 3% (гастрономія) до 17% (бухгалтери, психологи, брокери тощо). В Україні всі платять 5% єдиного податку, перебуваючи в третій групі платників єдиного податку.

Читайте також:

Ціни в магазинах можуть знову піти вгору: експерт попередив про подорожчання продуктів

До такого додумалися лише в СРСР: що робили радянські водії, щоби у бачку омивача не замерзала вода

Однієї порції вам точно буде мало: рецепт апетитних вареників із сирою картоплею. Такого ви не куштували