Значної віхи досягнуто на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» із нещодавнім народженням першого тюленя цього року. Українські полярники поділилися радістю і навіть звернулися по допомогу до громадськості у виборі імені новонародженого тюленя.

Про це пише «ТСН»

Національний антарктичний науковий центр повідомив цю захоплюючу новину, проливаючи світло на новоприбулу пухнасту тварину. На думку вчених, цей тюлень заслуговує на особливу увагу через незвичайні обставини цього року. Спостереження вказують на нестачу тюленів у районі українських островів, а сезон розмноження тюленів ускладнюється через недостатній крижаний покрив.

"Маємо відмінні новини не тільки про пінгвіни. Днями неподалік нашої станції, на сусідньому острові Вінтер, народився перший цього року тюленек Ведделла. Це - хлопчик. Його матуся ще дуже засмучена, тому фото малюків поки небагато", - розповіли вчені.

Тюлені Уедделла зазвичай народжують на морському льоду або, рідше, на суші, якщо є підходяща берегова лінія без крутих урвищ. На жаль, цього року в протоках між островами біля «Академіка Вернадського» крига або тонка, або взагалі відсутня, що ускладнює пошук відповідних місць для народження тюленів.

"Тюлені Ведделла народжують в основному на морському льоду, рідше - на суші, якщо там є зручний берег без крутих спусків. Цього року протоки між островами в районі "Вернадського" мають або тонкий льодовий покрив, або взагалі не замерзли, що ускладнює тюленям пошук. "Місце народження дитинчат. Дуже сподіваємося, що поблизу станції ще побачать світ нові тюленятки, а поки що традиційно пропонуємо вам надати ідеї на ім'я новонародженого хлопчика", - йдеться в повідомленні.

Дитинча тюленя
Дитинча тюленя

Біолог Вадим Ткаченко з 28-ї Української антарктичної експедиції пояснив, що наявність льоду має вирішальне значення для тюленів у період їх розмноження, тому народження саме цього тюленя є значною подією.

Полярники на станції залучають громадськість до присвоєння імені новонародженому тюленю-самцю. Вони вітають пропозиції на ім'я та планують вибрати найцікавішу пропозицію, подавши невеликий подарунок на знак вдячності автору обраного імені.

Ця подія не лише підкреслює чудову дику природу антарктичного регіону, а й сприяє відчуттю зв'язку між громадськістю та унікальним навколишнім середовищем та мешканцями цього віддаленого району.

Читайте також:

Готуються швидко, а стільки задоволення: рецепт конвертиків із лавашу із сирно-курячою начинкою

Старовинний секрет: яку рослину потрібно тримати вдома, щоб більше не заводилися таргани та павуки

Штраф у 40 тисяч гривень та позбавлення водійських прав: чим ризикують жителі дач та сіл