Суд у Данії зобов'язав концептуаліста Йєнса Хаанінга повернути гроші Музею Кунстен за перформанс із порожніми полотнами під назвою "Бери гроші та біжи".

Музей сучасного мистецтва Кунстен найняв художника-концептуаліста Йєнса Хаанінга, відомого своїми роботами, присвяченим проблемам бідності, нерівності, міграції, для відтворення однієї зі своїх найвідоміших робіт 2007 року. Вона повинна була являти собою полотно, викладене банкнотами крони, як символ доходів населення Данії.

На загальне подив, як "виконане" замовлення автор надав два великі порожні полотна під назвою "Бери гроші та біжи".

Згодом вони почали експонуватися та залучили чимало цікавих відвідувачів, але музей попросив Хаанінга повернути гроші, оскільки він порушив договір.

Коли той відмовився, керівництво звернулося до суду. Наразі винесено рішення, згідно з яким художник має повернути музею грант у розмірі 67 000 євро. Однак він може залишити собі гонорар, який становив близько 3 500 євро.

В інтерв'ю данській радіостанції Хаанінг заявив, що цей трюк був свого роду протестом проти важких умов праці. За його словами, так він хотів спонукати працівників чинити подібним чином, якщо їхня ситуація така жахлива, як і його власна.

"Якщо вони сидять на якійсь лайновій роботі, і за неї їм не платять, то моя порада така: хапай, що можеш, і біжи".

Робота Хаанінга є частиною довгого списку творів і перформансів, у яких художники підкреслювали аж ніяк не чужі для світу мистецтва абсурдність, лицемірство та елітарність.

Один із найбільш запам'ятовуваних випадків подібної саморефлексії стався у 2018 році, коли роботу Бенксі "Дівчинка з повітряною кулею" було виставлено на аукціоні Sotheby's за 1,28 млн євро.

Після продажу твір повільно вислизнув із рами і був розрізаний на смужки шредером, встановленим автором у самій рамі.

Незважаючи на те, що твір було знищено, покупець виплатив за нього вказану суму.

Читайте також:

Лікарі роблять усе можливе: співак Ігор Ніколаєв у тяжкому стані потрапив до лікарні

Відома карпатська мольфарка розповіла, коли не стане Путіна

Ось це пощастило мужику: звичайний сантехнік знайшов золото, яке заховали 2 тисячі років тому

Була однією ногою на тому світі: Леся Нікітюк розповіла, як мало не загинула через мочалку