Поглиблення військової співпраці між Росією та Північною Кореєю, про що свідчить зустріч їхніх лідерів Володимира Путіна та Кім Чен Іна, викликало занепокоєння у Сполучених Штатах. Держдепартамент США висловив побоювання щодо цієї співпраці, особливо у контексті обіцянки Кім Чен Ина надати «повну, беззастережну підтримку» діям Росії, які розглядаються як «священна боротьба» за захист інтересів її безпеки. Занепокоєння виникає через продовження конфлікту в Україні та обговорювану можливість військових поставок між Росією та Північною Кореєю.

Про це пише «УНІАН»

США стурбовані підтримкою, обіцяною Кім Чен Ином Росії, особливо коли дії Росії в Україні згадуються в контексті захисту інтересів безпеки. Це викликає питання та побоювання щодо характеру та масштабів їхньої співпраці.

У заяві натякають на побоювання, що зустріч Путіна і Кім Чен Ина могла включати обговорення військових поставок. Це припущення засноване на ідеї, що запит Росії про допомогу з боку Північної Кореї може вказувати на характер конфлікту, що розвивається в Україні.

"Ми ще не бачили повної картини цієї зустрічі і не знаємо, якими будуть її результати, але коли бачиш, як Кім Чен Ин обіцяє надати повну, безумовну підтримку так званій "священній боротьбі" Росії за захист своїх інтересів безпеки, що, звичайно, не є тим, що вона робить у війні проти України, це, звичайно, викликає занепокоєння", – зазначив на брифінгу представник Держдепу США Метью Міллер

США припускають, що спроба Путіна звернутися за допомогою до Північної Кореї відображає його труднощі у досягненні своєї мети у війні. Це подається як ознака відчаю з боку Росії, оскільки Путін вклав у конфлікт значні ресурси та персонал.

Державний департамент США заявляє про свою готовність у разі потреби запровадити санкції як проти Росії, так і проти Північної Кореї. Це говорить про те, що США розглядають ситуацію як серйозну і готові вжити заходів.

"Півтора роки тому Володимир Путін розпочав цю війну, думаючи, що він збирається відновити славу Російської імперії, і провалився у всіх своїх максималістських, імперіалістичних цілях. А тепер, через півтора роки, втративши десятки тисяч російських солдатів і витративши мільярди та мільярди доларів, він благає Кім Чен Ына про допомогу", – наголосив Міллер.

Зазначається, що після зустрічі Путіна та Кім Чем Ина з питань військових поставок публічно не було оголошено жодних конкретних заяв чи угод. Це може бути пов'язане з побоюваннями щодо наслідків такої угоди, включаючи потенційні порушення резолюцій ООН.

Загалом реакція США свідчить про обережну і стурбовану позицію щодо поглиблення військових зв'язків між Росією та Північною Кореєю, особливо в контексті конфлікту в Україні.

Читайте також:

Не повторюйте цю помилку: названо два овочі, які ніколи не можна садити на місці огірків

Перерахунок пенсій: що потрібно знати і скільки отримуватимуть пенсіонери. Названі цифри

Ось це поворот: колишній київський мер Черновецький заявив, що Росія не воює проти України