Підготовка грядок після збирання врожаю – важливий етап для городників. Тому корисно знати, що садити після огірків, щоби на цьому місці культури виросли всім сусідам на заздрість.

Агрономи кажуть, що огірки "чистять" ґрунт. Ще б пак, оскільки коріння рослини не надто довгі, то вони активно виснажують верхні шари ґрунту, одночасно виділяючи продукти своєї життєдіяльності. Тому настільки насичений токсинами, закислений і маложивильний грунт обов'язково потребує відновлення. Особливо якщо наступного року планується висадити на цю грядку нові овочеві культури.

Досвідчені дачники "оздоровлюють" ґрунт після огірків двома способами:

  • можна внести добрива (наприклад, 3-4 кг компосту або гною, що перепрів, на 1 кв.м);
  • посіяти сидерати. Найкраще підійдуть: гірчиця, гречка, горох, вика (мишачий горошок), ріпак, олійна редька, фацелія.

А ще важливо знати, що наступного року посадити на городі після огірків.

До речі, огірки після огірків можна садити на попередню грядку лише через 3-4 роки. Вся справа в тому, що огірок відноситься до "ненажерливих" рослин з високою потребою в родючості грунту. Після сезону інтенсивного землеробства ділянці, що була під огірками, непогано було б відпочити та набратися сил.

З тієї ж причини не рекомендується садити після огірків і гарбуз, кабачки, дині та кавуни, тому що вони мають схожі вимоги до ґрунту і просто не виростуть на бідному ґрунті.

Водночас після огірків на грядці чудово відновлюють родючість ґрунту:

  • бобові культури (горох, боби, квасоля тощо);
  • хрестоцвіті (гірчиця, ріпак, редька тощо).

Крім того, після збирання врожаю огірків відмінно підійдуть для подальшого вирощування листові овочі – мова про шпинат та латук. Справа в тому, що у цих рослин маленьке коріння і збіднений ґрунт не буде для них проблемою.

Хороші будуть після огірків і коренеплоди - морква, петрушка, коренева селера, буряк, редька, редька, ріпа. Всі вони непогано будуть почуватися як послідовники огірка на грядках, т.к. Коренева система огірків розташована досить поверхово, а ці рослини йдуть підземною частиною глибоко в землю.

А ще чудовим варіантом буде висадка на місці огірків зелені - цибулі, часнику, кропу та інших пряних трав.

Читайте також:

Взимку ви насолоджуватиметеся щодня: рецепт маринованих огірків з помідорами черрі по-польськи

Ця закуска буде розлітатися миттєво: рецепт ікри із солоних огірків та томатної пасти

Згадаймо шкільні роки: рецепт швидких піц з вареною ковбасою, маринованими огірками та сиром

Невдала консервація: чи можна їсти мариновані огірки, якщо на них з'явився білий наліт