З 1 жовтня 2023 року жінки в Україні, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та раніше не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах призову та соціальної підтримки (ТЦК та СП), мають стати на облік військова служба.

Про це пише «napensii»

Жінки з медичною чи фармацевтичною освітою зобов'язані зареєструватися на військову службу.

Роботодавці зобов'язані інформувати ТЦП та СП про своїх працівників, які мають відповідну освіту. Військкомат може викликати цих жінок на облік.

Неявка до військкомату на виклик без поважної причини може спричинити:

Порушення правил військового обліку може спричинити штраф від 850 до 1700 гривень.

Ухилення від військового обліку, особливо після попередження відповідного керівника ТЦК та СП, може спричинити штраф від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного року.

Також юрист Галина Токмач пояснила: «У будь-якому випадку взяття на військовий облік не означає мобілізацію… Тим більше, також не варто забувати про ВЛК (можливо, ви взагалі за станом здоров'я непридатні до військової служби)».

Реєстрація не означає негайної мобілізації.

Важливо зазначити, що постановка на військову службу не обов'язково означає негайну мобілізацію. Існують різні чинники, зокрема міркування здоров'я, які можуть визначити право людини на військову службу.

Жінкам з медичною або фармацевтичною освітою в Україні бажано дотримуватись вимог про реєстрацію, щоб уникнути юридичних наслідків.

Читайте також:

Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста Господнього: що сьогодні заборонено і які є прикмети

Перевірте цифри у своїх правах: водіїв почали штрафувати на 3400 гривень

ЗМІ розповіли, як на Закарпатті керівник Сервісного центру МВС "пригрів" 4,3 млн грн. У сина з'явився Mersedes, а у дочки – 2 квартирки