Деревна зола в якості органічного добрива використовується з давніх-давен для багатьох овочів і будь-яких видів ґрунту. Ще б пак, вона містить до 30 різних елементів, у тому числі і такі, як магній, натрій, калій, мідь, цинк, сірка, кальцій та інші корисні для рослин речовини. Крім того, зола може сприяти знищенню патогенних мікроорганізмів, тому її часто використовують для контролю за хворобами та шкідниками. Однак, стало відомо, що при використанні золи як добрива можуть виникати проблеми.

Зола для рослин - що вона дає

Зола містить калій, кальцій та магній, а також фосфор, які корисні для росту рослин. Але головна особливість золи - вона допомагає розкислити ґрунт і тим самим покращити їх зростання. Наприклад, полуниця, малина та картопля будуть у захваті, якщо їх підгодувати золою. Однак не для всіх овочів та квітів її можна застосовувати.

Що в жодному разі не можна удобрювати золою і чому

Як уже говорили раніше - зола знижує кислотність ґрунту. Тому рослинам та городним культурам, які люблять кислий ґрунт і тільки на ньому дають хороший урожай, зола протипоказана.

Що не можна удобрювати золою на городі:

  • редька - після того, як ви внесете попел, може піти в "стріли" і врожаю не буде;
  • щавель - теж любить слабокислий грунт, якщо його присмачити золою, то у щавлю не буде зростання;
  • кавун - якщо розкислити золою ґрунт, на якому росте ягода, порушиться водний обмін і, як наслідок, плоди почнуть гнити і перестануть рости.

Які рослини не можна посипати золою в саду?

  • назавжди;
  • гортензію;
  • камелію;
  • лаванда;
  • календулу.

Також не варто сипати золу під хвойні дерева - ялівець, ялина, тую, модрину та ялицю.

Читайте також:

Допоможе скисле молоко: скуштуйте це добриво і ви здивуєтеся врожаю огірків

Всього три натуральні добрива: підгодуйте ними троянди і ви будете здивовані бутонам

Часнику буде більше, ніж у минулі роки: спробуйте це просте добриво

Замазалася "добривом" по самі вуха: Леся Нікітюк здивувала своїх передплатників неоднозначними експериментами із зовнішністю