В Україні продовжено військовий стан та загальна мобілізація, що призвело до продовження видачі повісток військовими комісарами особам, які мають на це право. Ці повістки традиційно відправлялися поштою або через родичів та працівників комунальних служб, але останнім часом їх почали розсилати і SMS.

Про це пише «ФАКТИ»

Щодо юридичної сили СМС-викликів, правозахисник Олександр Павличенко пояснює, що вони мають переважно інформаційний характер і не несуть негайних юридичних наслідків. Громадяни можуть стверджувати, що вони не отримували такого СМС, і, таким чином, ці повідомлення покликані інформувати громадян про їхній потенційний мобілізаційний статус та необхідність з'явитися для подальшого розгляду. Офіційні виклики на мобілізацію зазвичай видаються у письмовій формі відповідно до встановлених законом процедур.

«Бо людина завжди може сказати, що вона цього СМС-повідомлення не отримувала. Ця інформація призначена для особистості, щоб з'ясувати, де вона і чи може з'явитися, щоб отримати повістку. Тому що повістка завжди вручається письмово, і ми чітко знаємо, як вона законним чином має видаватися громадянинові… Той спосіб [мобілізації], який Україна демонструє, є надзвичайно ліберальним. Отже, говорити, що це якесь порушення чи зловживання правами, на мою думку, не здається», — каже Павличенко.

Павличенко підкреслює, що підхід України до мобілізації щодо ліберальний і спрямований на облік різних професій в армії, окрім лише бойових ролей, включаючи водіїв, кухарів тощо. що є проблемою у забезпеченні інформування громадян, які мають на це право, про їх потенційну мобілізацію.

«Тому тут і постає питання, яким чином інформувати особу про те, що воно має бути хоча б зареєстроване за конкретним місцем проживання та для можливої ​​мобілізації через райвійськкомат. Це логічно. За моєю оцінкою, ці правила зараз відпрацьовують в Україні, і вони, повторюю, є надзвичайно ліберальними, вони не репресивні», — вважає він.

Загальна мета полягає в тому, щоб громадяни, які підлягали мобілізації, були належним чином поінформовані та зареєстровані, а нинішні процедури в Україні розглядаються Павличенком як відносно справедливі та не репресивні.

Читайте також:

Раніше за таку віддали б дві "Волги" та приватний будинок: як виглядав прототип "Жигулів", який був схожий на іномарку

Давно забутий смак: рецепт картопляної запіканки з фаршем "Як у дитячому садку"

Краще забити морозилку під зав'язку: що буде найближчим часом із цінами на м'ясо та сало