7 вересня Національний банк України (НБУ) запровадив нові вимоги до фінансового моніторингу для банків, спрямовані на підвищення прозорості та запобігання фінансовим порушенням. Ці вимоги стосуються того, як банки контролюють та реагують на фінансові операції, які здійснюються їх клієнтами.

Про це пише «obozrevatel»

Коли клієнти подають заявку на отримання банківської картки або оновлюють свої дані, їм необхідно заповнити анкету, в якій вони вказують свій щомісячний дохід та очікувану суму платежів карткою.

Банки тепер зобов'язані відстежувати випадки, коли заявлені суми в анкеті менші від фактичних сум, задіяних у фінансових операціях. Інакше кажучи, якщо фактична фінансова активність клієнта перевищує заявлену в анкеті, банк зобов'язаний відреагувати.

"Встановлено обов'язок для банків щодо реагування на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом. Така вимога не поширюється на клієнтів – фізичних осіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суми та в обсязі, які мають раціональне обґрунтування", – заявили в Нацбанку.

НБУ додав спеціальний індикатор підозрілості щодо фінансових операцій. Банки зобов'язані реагувати, коли клієнт перевищує заявлену ними максимальну суму фінансових транзакцій більш ніж двічі на місяць.

Нові вимоги також включають процедури для банків щодо ідентифікації та перевірки клієнтів, які є електронними резидентами, а також правила дистанційного встановлення ділових відносин із електронними резидентами.

"Крім того, внесено уточнення до процедури здійснення банками належної перевірки клієнтів, які є електронними резидентами (е-резидентами), щодо ідентифікації та верифікації. Також регулюються процедури віддаленого встановлення ділових відносин е-резидентами", – додали в Національному банку України.

Ці заходи покликані покращити цілісність фінансових транзакцій, виявити потенційні фінансові порушення та забезпечити наявність у банків процесів реагування, коли фактична фінансова діяльність клієнтів суттєво відрізняється від заявленої.

Фінансовий моніторинг має вирішальне значення для запобігання відмиванню грошей, шахрайству та іншим фінансовим злочинам, і ці нові вимоги спрямовані на підвищення ефективності цього процесу в банківському секторі України.

Читайте також:

До Росії навіть не тягне: онук Михайла Шуфутинського одружився із ізраїльською зіркою і залишиться за кордоном

Коли немає грошей, але хочеться машину: в'єтнамець зібрав із дерева копію відомого позашляховика

Смакування, яке ви рекомендуватимете знайомим: рецепт оселедцевої намазки з гірчицею та молоком