Український сільськогосподарський сектор зіткнувся із серйозними проблемами через продовження війни, що призвело до значних економічних наслідків. Дрібні фермери особливо вразливі, і багатьом їх загрожує потенційне руйнування. Ситуація також загрожує призвести до масового розпродажу землі та різкого зниження інвестиційної привабливості аграрного сектору України.

Про це пише «today»

Ключові моменти V Міжнародного зерносховищного форуму ELEVATOR 2023, на якому розглядалися питання, пов'язані зі зберіганням, переробкою, логістикою та торгівлею зерном, висвітлив засновник та власник групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян.

Гороян зазначив, що вартість ліфтових послуг та енергоносіїв зростає. Не виключено, що у новому сезоні послуги ліфта стануть ще дорожчими. Зроблять зусилля для підтримки цін на рівні минулого року.

“На жаль, ми бачимо, що собівартість елеваторних послуг та енергоносіїв стає дорожчою. Можливо, у новому сезоні послуги елеватора будуть ще дорожчими. Ми максимально намагатимемося не завищувати ціни цього року, тримати їх на торішньому рівні”, – зазначив Рафаель Гороян.

Перегляд тарифів на електроенергію вплинув на вітчизняних фермерів. Зростаюча вартість виробництва у поєднанні з недостатніми доходами фермерів створили складну фінансову ситуацію.

Згідно з аналізом Горояна, найбільше постраждають дрібні фермери, і багато хто з них може бути змушений піти з ринку. Прогнозується, що земля продаватиметься у масовому порядку, що, ймовірно, стане очевидним восени.

“За нашими розрахунками у майбутньому сезоні може бути таке, що агровиробник не дорахується навіть вкладених ним грошей. Можливо, він працюватиме на збиток. За нашими прогнозами, насамперед підуть з ринку дрібні фермери. Згідно з нашою аналітикою, вони почуваються найгірше. А ще масово продаватимуться землі. Це буде видно вже восени”, – прогнозує експерт.

Криза у сільськогосподарському секторі матиме каскадний ефект, знижуючи попит на портову інфраструктуру. До ескалації конфлікту Україна виробляла 120 мільйонів тонн зернових та олійних культур. Однак у 2022 році цей видобуток впав до 60 млн тонн, і тенденція збереглася. Поточний урожай прогнозується лише у 40 млн тонн. Таке різке скорочення сільськогосподарського виробництва суттєво впливає на різні сектори, включаючи логістику, порти та елеватори.

Гороян наголосив, що інфраструктура спочатку була призначена для обробки набагато більших обсягів сільськогосподарської продукції. Істотне падіння виробництва приблизно на 300% робить інвестиції в інфраструктурний бізнес менш осмисленими.

“Ми бачимо на 300% падіння агровиробництва. Інвестиції в інфраструктурний бізнес абсолютно безглузді. Страждатимуть усі напрямки агросектору. Це і логістика, і порти, і елеватори. Тому що все це було розраховано на 120 мільйонів тонн та більше. А в нас буде лише 40. Загалом інфраструктура зараз живе за рахунок залишків”, - підкреслив Рафаель Гороян.

Підсумовуючи, можна сказати, що український аграрний сектор переживає складний період, що характеризується зростанням витрат, скороченням виробництва, потенційними труднощами для дрібних фермерів та зниженням інвестиційної привабливості. Наслідки виходять за рамки сільського господарства та зачіпають різні сектори, включаючи інфраструктуру та логістику. Ситуація підкреслює значний економічний вплив конфлікту на життєво важливу сільськогосподарську галузь України.

Читайте також:

Нардеп Пушкаренко: Центри ветеранського розвитку на базі ВНЗ – важливий елемент повернення військових до громадянського життя

Російський наркобарон "Мексиканець" підминає під себе "ринок" шахрайських кол-центрів

Тривога, напруга і у всьому винна Москва: комбат розповів, що відбувається у Криму