Ніхто не заперечуватиме, що в Україні є громадяни, які мають по дві-три квартири, дорогі автомобілі, але при цьому не гребують отримувати допомогу від держави. І справді, навіщо шукати роботу та влаштовувати своє життя самостійно, якщо держава щомісяця гарантує якийсь дохід. Але з 1 вересня контроль одержувачів допомоги посилюється.

Так, стало відомо, що в Україні з 1 вересня частина внутрішньо переміщених осіб (ВПО) перестане отримувати гроші від держави . А ті, хто за законом і надалі матиме підстави для отримання допомоги, отримуватимуть гроші лише протягом шести місяців. І все. Далі ВПО має знайти роботу та влаштувати своє життя на новому місці вже без допомоги держави.

Нові правила стосуються і тих, хто вже отримує допомогу, і тих, хто подаватиме заяву на призначення виплат із 1 серпня.

Переселенців про рішення щодо грошей влада обіцяє сповіщати особисто.

Зміни у порядку призначення та продовження виплат на проживання для ВПО передбачені урядовою постановою №709 , яка набула чинності 15 липня.

Отже, право на виплати втратять ті переселенці, хто після ухвалення постанови:

  • придбали новий транспортний засіб, якому менше 5 років (крім авто, придбаних волонтерами та передані на потреби оборони країни);
  • придбали на суму понад 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого на кошти державного або місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку понад 100 тис. грн.;
  • придбали іноземну валюту, а також банківські метали на суму понад 100 тис. грн (крім коштів, одержаних від благодійних організацій, валюти, придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг);
  • мають у власності житло, розташоване на територіях, де не ведуться активні бойові дії або не тимчасово окуповані (якщо воно має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім'ї).

У разі незгоди громадянин може оскаржити таке рішення органу соцзахисту, надати документи, що підтверджують, і продовжувати отримувати виплати.

Решті внутрішньо переміщених осіб автоматично продовжать виплати. Допомога отримуватимуть усі ВПО, які проживають в Україні, в розмірах:

  • 3 тис. грн - для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2 тис. грн – для інших осіб.

Винятком є ​​громадяни, котрі перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин; фактично повернулися до покинутого місця проживання; відбувають покарання у місцях позбавлення волі; було засуджено за злочини проти основ нацбезпеки України.

Читайте також:

Готуємо сад та город: коли у вересні розпочнуться перші заморозки. Прогноз

Такого клювання ви ще не бачили: названі найкращі дні для риболовлі у вересні. Запишіть дати

Скільки платитимемо за електрику з 1 вересня: названі тарифи

Нові обмеження з 1 вересня: який транспорт не випускатимуть з України