Стало відомо, що українські банки виконують фінансовий моніторинг та перевіряють перекази клієнтів. Підозрювальні операції можуть призвести до блокування рахунку.

Так, українцям потрібно знати, що 28 квітня 2023 року в Україні набули чинності нові правила фінансового моніторингу у зв'язку із набранням чинності оновленим законодавством щодо протидії відмиванню коштів.

Отже, за новими правилами, під час банківського переказу банк може запросити документи, що ідентифікують, або запитати про походження грошей. Водночас, кажуть у НБУ, підвищені вимоги стосуватимуться лише великих сум (понад 400 тис. грн., або $14,7 тис.) або готівкових переказів (понад 5 тис. грн., або $185).

Оновлені правила фінансового моніторингу передбачають, що у разі готівкового переказу грошей на суму понад 5 тис. грн через термінал банку необхідно здійснити ідентифікацію особи, яка ці гроші переказує. Її можна провести за допомогою паспорта (термінали повинні обладнати спеціальними пристроями, які зчитуватимуть чіп на біометричному паспорті) або платіжної картки.

При переказах з банківських рахунків документів, що підтверджують, не вимагатимуть, оскільки власників банківських рахунків вже ідентифіковані банком. Тобто для операцій із переведення грошей з картки на картку, наприклад, за допомогою інтернет-банкінгу, жодних змін не буде.

Як розповіла юрист YouControl Катерина Подерня, насамперед моніторити банки будуть підозрілі транзакції на будь-яку суму. Наприклад, якщо банк запідозрить зв'язок клієнта із фінансуванням тероризму чи розповсюдженням зброї масової поразки.

Крім того, банки обов'язково перевірятимуть:

  • транзакції у розмірі від 400 тис. грн;
  • якщо учасник фінансової операції пов'язаний із Росією;
  • фінансові операції політично важливих людей та пов'язаних з ними осіб;
  • операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів);
  • перекази за кордон;
  • фінансові операції електронного резидента

Підозрювальні операції можуть призвести до блокування рахунку.

Читайте також:

Приватбанк пояснив, звідки береться "комісія-невидимка" під час використання картки

Не дивуйтеся, якщо в магазині не спрацює картка: українцям блокують гроші за борги

Пенсія на картку більше не прийде: українців попередили. Хто зіткнеться з проблемами

Будьте готові: Ощадбанк припинить переведення пенсій та соцдопомоги на картки. Кого торкнеться