Усі українці знають, що проходження військово-лікарської комісії є обов'язком кожного військовозобов'язаного. Ще б пак, саме лікарі вирішують, чи здатна людина до виконання військових обов'язків. При цьому лікарі мають оцінити загальний стан здоров'я, фізичний розвиток, наявність хронічних захворювань, порушень та травм, а також психічний стан кандидата на військову службу. Однак усім варто знати, що висновок ВВК не є остаточним.

Так, термін дії ув'язнення ВВК передбачено у наказі МОЗ №402. Відповідно до пункту 3.8 цього документа термін дії укладання ВВК для військовозобов'язаних визначено 6 місяців. При цьому ухвала ВВК про ступінь придатності військовослужбовця до військової служби діє протягом 12 місяців з моменту проведення медичного огляду.

Саме тому всім українцям, які у якийсь момент були визнані ВЛК тимчасово непридатними, потрібно обов'язково проходити повторний лікарський огляд. Якщо ВВК винесе вердикт про те, що призовник, придатний до служби, йому буде вручено мобілізаційне завдання.

Адвокат юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Дмитро Лазебний розповів, що відправка на повторне проходження ВЛК може бути у тому випадку, якщо попередній висновок ВЛК завершився, і тоді для актуалізації даних можуть направити на повторну комісію з метою визначення ступеня придатності військовозобов'язаної особи.

Відповідно до наказу Міноборони №402 від 14.08.2008, після закінчення медичного обстеження під час мобілізації військовозобов'язаного можуть визнати:

  • придатним до військової служби;
  • тимчасово непридатний до військової служби (із зазначенням дати повторного огляду);
  • непридатним до військової служби за винятком військового обліку.

Довідка ВВК про тимчасову непридатність до військової служби з повторним оглядом не є підставою для звільнення особи від мобілізації. Такий вердикт передбачає, що після проходження реабілітації/лікування призовника знову чекає повторний огляд комісією ВВК.

Читайте також:

Росіяни зганьбилися, піднявши одразу два вертольоти і один літак проти невеликого українського дрону. Відео погоні

У літаків Путіна почалося "нетримання": ракети падають прямо на російські міста, не долітаючи до України

Чи буде як і з Пригожиним? ЗМІ розповіли, що буде з Кадировим і як Путін запровадить свої танки до Чечні