У четвер, 31 серпня, розпочалася п'ятсот п'ятдесят четверта доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти нашої держави. Весь цей час українські чоловіки захищають свою Батьківщину на полі бою. Ось тільки не всі розуміють, що заради щасливого майбутнього своїх дітей треба йти на фронт. У військкоматах уже вигадали покарання "ухилистам" від мобілізації.

Так, при мобілізації переселенці зобов'язані повідомляти про зміну місця проживання територіальним центрам комплексування та соціальної підтримки (колишні військкомати).

Якщо цього не зробити, то можна поплатитись штрафом у розмірі від 1600 до 3500 гривень.

Адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко розповіла, навіщо переселенцям-чоловікам потрібно ставати на військовий облік після переїзду на нове місце, і коли потрібно звертатись для оформлення довідки ВПО.

Так, переселенець одразу після переїзду має стати на облік до військкомату за своїм фізичним місцем перебування, каже юрист. Щоб уникнути штрафу, важливо дотримуватися порядку дій.

Спочатку похід до військкомату, потім до центру соціального захисту. Загалом можна звернутися спочатку і за довідкою ВПО, але якщо вас зупинять на вулиці для вручення повістки, то виникне питання, чому ви не повідомили військкомат про нове місце проживання, і тоді від штрафу не вийде.

Нагадаємо, що у військкоматів зараз є доступ до реєстру вимушених переселенців та реєстру актів цивільного стану. Військкомат може зробити окремий запит до центру надання адміністративних послуг по конкретній особі, дізнавшись, чи стала людина на облік. Але перевіряти кожне ВПО ніхто не буде.