В Україні помітно зросли ціни на олію, повідомляє спеціалізований портал "Мінфін".

Про це повідомляється на сайті «glavred»

Станом на 30 серпня 2023 року середня ціна пляшки соняшникової олії «Олена рафінована» обсягом 850 мл складає 62,27 грн. Ця цифра є збільшенням більш ніж на 4,5 гривні в порівнянні з середньою ціною в 57,75 гривні в липні.

Експерти відзначають різну ціну на цю олію в різних мережах: від 59 до 65 гривень за пляшку обсягом 850 мл:

Ашан: 60,4 грн.

Новус: 64,99 грн.

Метро: 64,5 грн.

Мегамаркет: 59,2 грн.

Аналогічно зросли ціни на олію «Щедрий дар» рафіновану: з 60,62 до 62 гривень за пляшку ємністю 850 мл, що відповідає зростанню на 1,5 гривні. Загалом ціни в магазинах за пляшку цієї олії коливаються від 54 до 66 гривень:

Ашан: 54,3 грн.

Метро: 65,9 грн.

Варус: 65,8 грн.

Варто зазначити, що раніше Мінекономіки пропонувало збільшити мінімальні відпускні ціни на окремі види алкогольної продукції. Зростання цін поширюється на різні види алкогольних напоїв, включаючи горілку, вино та пиво, що призводить до зростання цін у відомих українських роздрібних мережах.

Крім того, генеральний директор агрохолдингу Harveast Holding Дмитро Кушнір висловив побоювання, що з полиць магазинів можуть зникнути перлова крупа, ячна крупа та житній хліб. Рентабельність вирощування ячменю та жита в Україні знизилася, що спонукало фермерів переглянути свій вибір виробництва.

Ця тенденція вказує на ширший вплив на вартість споживчих товарів та продуктів харчування, викликаючи занепокоєння щодо доступності та доступності для споживачів.

Читайте також:

Можете пишатися, якщо ви у списку: які прізвища походять із Київської Русі

Навіть у туалеті чистіше: названо 5 найбрудніших місць на кухні, про які не всі знають

Навіть якщо дуже хочеться, краще не ризикувати: кому не можна їсти диню