З 1 жовтня окремі категорії жінок в Україні будуть зобов'язані стати на військовий облік. За словами адвоката Володимира Крекотеня, обов'язкова реєстрація поширюватиметься на конкретні групи жінок. В даний час всі чоловіки віком 18 років і старші зобов'язані зареєструватися в армії, проте ця вимога не поширюється на жінок. Проте з 1 жовтня жінки-лікарі та фармацевти будуть зобов'язані стати на військовий облік. Жінки інших професій, пов'язаних із військовою справою, також можуть добровільно зареєструватися.

Про це повідомляє «today», посилаючись на замулення Володимира Крекотеня.

Крекотен наголосив, що відтепер усім українським жінкам, незалежно від їхнього військового статусу, професії та відповідальності за військову службу, дозволено виїзд за кордон без жодних обмежень. Права українських жінок захищені чинним законодавством. Проте адвокат визнав, що ситуація може змінитися, особливо з урахуванням оцифрування військових документів, що продовжується.

"З огляду на всю диджилізацію військового обліку, яка зараз дуже активно впроваджується, певні заборони можуть виникнути і для жінок, які перебувають на військовому обліку. Але це поки що лише припущення", - каже фахівець.

За правилами військового обліку військовозобов'язані, призовники та резервісти повинні перебувати на військовому обліку:

За місцем навчання чи роботи.

За заявленим (зареєстрованим) місцем проживання.

У разі виїзду з України більш як на три місяці.

Якщо громадяни перебувають за кордоном понад три місяці, вони мають стати на консульський облік у дипломатичних установах України в країні проживання. Однак їх не можна змусити повернутися до України. Фізичним особам важливо інформувати територіальні центри призову та соціальної підтримки про будь-які зміни в їхній особистій інформації. Порушення цих вимог може призвести до штрафів у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів, залежно від кількості порушень.

Читайте також:

З'явилися подробиці госпіталізації 76-річного Елтона Джона: що сталося з легендою

Церковне свято 30 серпня: цього дня краще не дивитися на себе у дзеркало. Що ще заборонено

Як досвідчені господині зберігають болгарський перець, щоб він був пружним та солодким