Ціни на рис б'ють рекорди. Найбільший у світі виробник рису Індія заборонила експорт деяких популярних сортів. На біржах розпочалася невелика паніка, за місяць ціна побила 12-річний рекорд.

Про це пише «telegraf»

Наш ринок рису дуже залежить від імпорту. За словами аналітика Українського аграрного бізнес-клубу (УКАБ) Світлани Литвин, до вторгнення Україна росла лише на третину свого споживання, що складало приблизно 50 тисяч тонн. А ми закрили імпортом 80 тисяч тонн.

Практично весь цей обсяг контролюють дві країни. За час повномасштабної війни, з березня 2022 року по червень 2023 року, Індія відправила на наш ринок 34,5 тисяч тонн рису на суму 26,2 мільйона доларів. Це 30% загального обсягу імпорту в натуральному та 29% у грошах. Трохи більше рису за цей час привезли з Китаю: 37,7 тис. тонн (33%) на $29,5 млн (33%). За перше півріччя цього року Україна імпортувала 33 тисячі тонн рису.

20 липня Індія заборонила експорт деяких сортів рису. Це миттєво спричинило зростання цін. Головний індикатор світового ринку, тайський білий рис 5% почав дорожчати. За даними Bloomberg, протягом тижня він подорожчав на 7% до $572 за тонну. Ціна продовжувала зростати ще кілька тижнів, наразі трохи знизилася. Поточна ціна, за даними Тайської асоціації експортерів рису, знизилася до $536 за тонну. Литвин упевнений, що це вплине і на український ринок. З цим погоджується Олег Пензін, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу. Він очікує, що до кінця року ціни на рис в Україні зростуть на 12-13%.

До війни вирощування рису в Україні здійснювалося в Одеській та Херсонській областях. Загалом у 2021 році ці регіони виростили 50 тисяч тонн. Частину Херсонської області окуповано відповідно торік Україна втратила можливість вирощувати рис на цих територіях. ймовірність вирощування цієї культури цих землях мінімальна, - пояснює Світлана Литвин, тобто. У 2023 році ситуація на Одещині дещо покращилася і очікується, що виробництво складе близько 10-12 тисяч тонн.

Кілійський район Одеської області – головне рисове "корито" для всієї України. "Камоліно-Холдинг", заснований Сергієм Гушаном, - одна з компаній, що вирощують рис вже 23 роки. Цього року компанія засадила на своїх полях понад 600 га цієї культури.

Рис - важка для вирощування культура, на врожайність якої впливає багато факторів. Оскільки до початку збирання врожаю рису минає значний період часу, передбачити будь-що заздалегідь неможливо.

Читайте також:

І навіть двох вам буде мало: рецепт смачної піци з крабовими паличками, кукурудзою та яйцями

Успіння Пресвятої Богородиці: важливі молитви для захисту сім'ї

Ракетні обстріли скоро закінчаться: що розповіли астрологи та чого очікувати