На Житомирщині 25 серпня 2023 року сталась авіатроща внаслідок зіткнення двох навчально-бойових літаків L-39. Напередодні у Повітряних силах ЗСУ підтвердили загибель трьох пілотів 40-ї бригади тактичної авіації.

Так, напередодні мережу облетіло відео символічного прощання із загиблими на Житомирщині пілотами.

За американською традицією, товариші по службі встановили на злітній смузі піаніно з намальованими фарбою позивними загиблих пілотів – "Мінка", "Проказін" і "Juice". Після прощальної гри військові спалили інструмент.

Відео цього сумного дійства опублікував у мережі Facebook полковник Повітряних Сил ЗСУ Юлій Мамчур.

Відомо, що жахлива авіакатастрофа сталася 25 серпня. Під час виконання бойового завдання у небі зіштовхнулися екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39.

Наразі профільні фахівці проводять ретельну діагностику "чорних ящиків", а працівники ДБР розслідують обставини авіакатастрофи навчально-бойових літаків L-39 на Житомирщині. Зокрема, особлива увага буде приділена вивченню технічного стану літаків, дотриманню правил підготовки до польотів.

Тим часом у Мережі оприлюднили імена загиблих. Так, в авіакатастрофі під Житомиром загинули майори В'ячеслав Мінка та Сергій Проказін і капітан Андрій Пільщиков.

У повідомленні сказано, що усі троє пілотів мали значний досвід і з початком повномасштабного нападу Росії на Україну їх залучали до виконання повітряних операцій, в тому числі, тактичних завдань на східному та запорізькому напрямках.

Майор В’ячеслав Мінка мешкав на Київщині. Повернувся в авіацію у 2015 році, коли Росія напала на Україну. З початком повномасштабного вторгнення мав понад 200 годин нальоту. Був досвідченим пілотом бригади, технічно підготовленим. Знався на різних типах літаків, значну частину служби присвятив інструкторській справі.

Майор Сергій Проказін 24 роки життя присвятив авіації: пройшов шлях від льотчика до заступника командира бригади. З 2022 року мав понад 100 годин бойових польотів. Жив на Полтавщині.

"Побратими згадують його непересічну посмішку, щирість, вміння прийти на допомогу у непростих ситуаціях", — сказано у повідомленні.

Капітан Андрій Пільщиков на позивний "JUICE" родом із Харкова. В авіації вісім років. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну мав понад 500 годин нальоту. Зокрема, під час виконання бойових завдань в складних умовах обстановки. Отримав низку державних та відомчих нагород.

"JUICE" був мужнім, принциповим, безкомпромісним, завжди до кінця відстоював власну думку, активно виступав у західних медіа, зокрема в питанні надання Україні сучасних літаків F-16. Висловлюємо щирі співчуття рідним загиблих. Світла пам’ять про захисників неба України назавжди лишиться в серцях близьких, побратимів, всього вдячного Українського народу ", — пише пресслужба бригади.

Читайте также:

Газманова опозорили на всю Россию: вот чем он занимается, чтобы сыночек жил в Монако

Все началось с боли в сердце: не стало великого украинского актера. Был в самом расцвете сил

Не стало легенды диско 80-х: эти хиты слушают до сих пор. Вечная память кумиру миллионов

"Чисто случайно назвала": Надя Дорофеева раскрыла имя своего маленького сына