Законопроект №9566, зареєстрований у Верховній Раді України, пропонує надати працівникам комунальних служб, таким як двірники, управбудинки, працівники ЖЕКу, консьєржі та власники житлових будинків, право видачі викликів. Хоча документ з'явився у реєстрах на початку серпня, голосування щодо нього ще не відбулося.

Про це пише «obozrevatel»

Юрист Роман Симутін наголосив на нестиковці в тексті ініціативи. Якщо законопроект зрештою буде ухвалено, це може вплинути на процес призову до української армії. Важливо зазначити, що мобілізація та військовий стан в Україні продовжено до 15 листопада 2023 року.

У реченні, автором якого є народний депутат Георгій Мазурашу від фракції "Слуга народу", пропонується надати комунальникам право не лише видавати повістки, а й збирати інформацію про осіб, військовозобов'язаних.

Симутін припускає, що однією з цілей цієї пропозиції є перекласти частину негативних наслідків із Територіальних призовних центрів (ТЦК) та СП на іншу категорію громадян.

Крім того, є ще одна потенційна ціль. Штрафи, виписані керівниками ТКК, часто оспорюються у судах через труднощі з доказом належного вручення повісток. Залучаючи як свідків співробітників житлових контор, які керують кондомініумами та інших осіб, потенційно можна було б виносити більше рішень про штрафи.

Цікаво, що Симутін зазначив у тексті законопроекту один цікавий момент: автор хоче дозволити домовласникам вручати повістки самим собі. Це пов'язано з тим, що згідно з рішенням Конституційного суду від 2004 року, мешканці багатоквартирних будинків вважаються співвласниками будинку.

Варто зазначити, що Мазурашу у минулому був відомий своїми суперечливими пропозиціями. За час свого перебування на посаді народного депутата він вніс значну кількість законопроектів та законодавчих ініціатив, хоча багато хто з них не отримав підтримки в парламенті.

Читайте також:

Заначку зробити вже не встигнете: хто восени залишиться без пенсій та соціальної допомоги

Хлопець прикинувся килимом: мешканка Польщі дуже незвичним чином намагалася вивезти коханого з України

Вам не вистачить навіть 15 банок: рецепт маринованих хрустких огірків з помідорами чері