24 серпня відзначається у церковному календарі як день пам'яті мученика Євпласа. Євплас був дияконом на Сицилії і жив за часів правління імператора Діоклетіана, коли християни зазнавали гонінь. Він був ув'язнений у 304 році за свої християнські переконання. Під час суду Євплас відкрито сповідав свою віру в Господа. Незважаючи на те, що Євпласа піддавали різним формам тортур з метою змусити його зректися своєї віри, він залишався стійким і зрештою був обезголовлений за свої переконання.

Про це пише «ТСН»

Цього дня з пам'яттю Євпласа пов'язані певні звичаї та повір'я:

Вважається, що вживання алкоголю в цей день може залучити духів померлих, які можуть покарати людину.

Людям рекомендується не скаржитися на життя, не нити і не лінуватися. Натомість їм слід зосередитися на позитивних думках і діях.

Уникайте водойм та риболовлі: фольклор пропонує уникати водойм для риболовлі, оскільки вважалося, що душі, що потонули, можуть потягнути когось під воду.

Крім того, з 24 серпня пов'язані різні народні прикмети та традиції:

Люди спостерігали за погодою цього дня, щоб передбачити майбутні умови. Наприклад, якщо на світанку йшов дощ, вважалося, що дощова погода триватиме кілька днів. Якби вітер дув кілька днів і припинився 24 серпня, можна було б очікувати на хорошу погоду.

Ранковий туман над водоймищами був розцінений як ознака гарної погоди на наступні дні. Яскраво мерехтливі зірки вдосвіта можуть вказувати на дощ найближчими днями.

Вважалося, що кількість грибів та горіхів передбачає суворість майбутньої зими. Вважалося, що мало грибів та велика кількість горіхів віщують снігову та холодну зиму.

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то буде йти дощ. Якщо в день Євпласу яскраво світило сонце, то вважалося, що вересень буде посушливим.

Ці звичаї та вірування відображають глибокий зв'язок між культурними традиціями, спостереженнями за природою та релігійним значенням у різних культурах.

Читайте також:

Лавров став об'єктом жартів після того, як його зустріли африканські племена та почали танцювати

Був потужний удар: з'явилися фото з російського аеродрому, де було знищено бомбардувальник ТУ-22м3

Зрештою це сталося: українці зможуть карати своїх начальників за затримку зарплат