Українці, які проживають за кордоном, можуть отримувати свою пенсію чи допомогу у гривнях. На даний момент така послуга доступна лише для біженців у Польщі, але в майбутньому планується розширити її на інші країни.

Докладніше про те, як отримати пенсію та соцвиплату за кордоном інформує Укрпошта.

Щоб отримати виплати за межами України, громадянам, які раніше отримували пенсії або грошову допомогу в Укрпошті, але вимушені залишити країну через агресію РФ і поїхали до Польщі, слід скористатися звичними послугами у своєму тимчасовому місці перебування.

Для отримання коштів необхідно подати заяву на виплату на сайті Укрпошти або надіслати паперову заяву на вказану адресу. Якщо останню виплату було зроблено понад півроку тому, необхідно спочатку звернутися до Пенсійного фонду України для поновлення виплати.

Міжнародний поштовий переказ буде доставлено одержувачу протягом місяця після подання заяви. Для отримання перекладу необхідно мати документ, що засвідчує особу.

При цьому виплата на території Польщі здійснюється у злотих.

Для того, щоб перевести українську пенсію до Польщі, необхідно звернутися до закладу соціального страхування Польщі (ZUS) та надати необхідні документи. Пакет документів слід надати у відповідному територіальному органі ZUS, який заповнить необхідні форми та направить їх до Пенсійного фонду України.

Пенсійний фонд України розгляне заяву та ухвалить рішення про переведення пенсії. Відповідь буде повідомлено українцю через ZUS.

Для переведення пенсії необхідні такі документи: паспорт громадянина України, довідка про присвоєння номера PESEL, номер облікової картки платника податків, пенсійне посвідчення та довідка з банківськими реквізитами рахунку у фінансовій установі, на яку надходитимуть виплати.

Якщо переказ схвалено, пенсійні виплати переказуватимуться кожного кварталу на банківський рахунок у польській фінансовій установі.

Якщо раніше ви отримували пенсію поштою в Україні, перед від'їздом подайте заяву про зміну способу доставки коштів та відкрийте пенсійний рахунок в українському банку. Це дозволить вам отримувати пенсію за кордоном та спростить процес переказу, якщо така необхідність виникне.

Читайте також:

Дешевше, ніж винаймати квартиру: як придбати своє житло через програму "єОселя"

Краще підготуйтеся заздалегідь, щоб не дивуватися потім: як тепер розраховуватимуть пенсії

Потрібно встигнути подати заяву: пенсіонерам розповіли про нюанси виплат