В Україні планується змінити алгоритм розрахунку пенсій з метою збільшення їхньої реальної вартості.

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович заявила про це, зазначивши, що формула розрахунку, що діє, несправедливо занижує пенсії, і індексація не відповідає реальному рівню заробітку. Докладніше про це інформує Обозреватель.

Повідомляється, що у рамках пенсійної реформи також розглядається запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення.

Конкретні результати роботи над пенсійною реформою та запровадженням накопичувальної пенсії будуть представлені до кінця поточного року. У 2023 році вже було проведено три підвищення пенсій, включаючи березневу індексацію та перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів.

Середній розмір пенсії в Україні на початок липня 2023 року становить 5311,44 грн. Пенсійні виплати у країні збільшились на 21,5% з початку повномасштабного вторгнення.

Проте не всі українці матимуть змогу отримати пенсію. Протягом наступних чотирьох років кожен другий 60-річний не зможе вийти на пенсію у віці 60 років. Вимоги до виходу на пенсію постійно посилюються, і до 2028 року необхідно мати 35 років стажу. Тривалість стажу може виконати лише 50% українців.

На даний момент для виходу на пенсію у 60 років потрібно 30 років стажу, у 63 роки – від 20 до 30 років стажу, у 65 років – від 15 до 20 років стажу. Щороку вимоги до стажу збільшуються на 12 місяців. Проте деякі українці через об'єктивні причини не змогли офіційно працевлаштуватися через пандемію коронавірусу та конфлікту.

На даний час у середньостатистичного пенсіонера в Україні близько 32 років стажу. Через два роки значна частина пенсіонерів не зможе виконати свою пенсійну норму. Критичним моментом стане 2028 рік. Введення таких правил було здійснено для уникнення загального підвищення пенсійного віку.

Читайте також:

Дешевше, ніж винаймати квартиру: як придбати своє житло через програму "єОселя"

Потрібно встигнути подати заяву: пенсіонерам розповіли про нюанси виплат

Будьте готові: скасовуються десятки пасажирських поїздів з України до Польщі. Що потрібно знати