В Україні пільгову іпотеку "єОселя" поширили на всіх громадян країни. Річна процентна ставка складає 7%, у той час як щомісячний платіж може бути порівняний із сумою орендної плати за житло.

Докладніше про те, як придбати своє житло через програму "єОселя" інформує Обозреватель.

Умови програми дозволяють придбати квартиру, якщо:

- площа квартири вбирається у 52,5 квадратних метрів (з можливим додатковим виділенням 21 квадратного метра кожного наступного члена сім'ї);
- будинок було введено в експлуатацію не більше 10 років тому в обласних центрах та Києві або без обмеження віку в інших містах (виділено нижчу відсоткову ставку 3% для пільгових категорій);
- вік будинку, в якому купується квартира, не перевищує трьох років (для всіх інших відсоткова ставка становить 7%).

ПриватБанк опублікував графік платежів за кредитом на суму 900 000 грн. Наприклад, за кредиту з процентною ставкою 7% річних на 20 років та вартістю квартири 1 300 000 грн (в обласному центрі), початковий внесок становитиме 400 000 грн, а щомісячні платежі становитимуть 7030 грн. Витрати страхування, нотаріальні послуги тощо. можуть становити до 23 200 грн. В результаті загальна сума виплат за відсотками становитиме 776,500 грн. Таким чином, у разі взяття кредиту на 900 000 грн., загальна сума погашення з відсотками становитиме вже 1 600 000 грн.

Слід зважити, що іпотеку під 7% можуть отримати не всі бажаючі, оскільки кількість доступних коштів обмежена. Наразі близько 2 тис. осіб отримали іпотечні кредити за програмою. Однак сума виділених коштів вистачить лише на 5 тис. позичальників. При цьому потреба в іпотечних кредитах може бути значно більшою.

Також варто враховувати, що банки проводять свою оцінку клієнтів та не видають кредити всім поспіль. Якщо у клієнта низька офіційна зарплата, погана кредитна історія чи відсутні поручителі, ймовірно, йому буде складно претендувати на участь у програмі. Банк проводить аналіз клієнта, щоб упевнитись, що він здатний виплачувати кредит протягом кількох років.

Читайте також:

Потрібно встигнути подати заяву: пенсіонерам розповіли про нюанси виплат

Історичне рішення ухвалено: Україна все ж таки отримає літаки F-16. Що відомо

Росіяни вдарили по виставці у Чернігові, зруйновано драмтеатр, серед жертв – дитина. Десятки поранених