Президент Росії Володимир Путін скликав екстрену нараду з представниками економічного сектора, щоб вирішити проблему падіння рубля, який досяг історичного мінімуму 101 рубль за долар. Падіння рубля продовжилося, незважаючи на підвищення облікової ставки на 3,5 процентних пункти.

Про це пише «obozrevatel»

Очікується, що Мінфін Росії надасть пропозиції, спрямовані на стабілізацію рубля. Ці заходи включають вимогу до експортерів конвертувати частину своєї валютної виручки, яка часто зберігається за кордоном, в рублі. Експортерів можуть зобов'язати продавати до 80% виручки в іноземній валюті протягом 90 днів з моменту доставки, при цьому компанії, які відмовляються дотримуватись вимог, потенційно можуть бути виключені з державних субсидій. Інші заходи включають обмеження на виплату дивідендів та надання кредитів за кордоном, скасування імпортних субсидій, обмеження на валютний своп та обмеження на кількість валюти, яку експортери можуть вивозити з Росії.

Послаблення рубля пов'язані з низкою чинників, включаючи погіршення умов зовнішньої торгівлі, і міжнародні санкції. Доходи російських експортерів у липні 2023 року значно знизилися порівняно з попереднім роком, що позначилося на валютних резервах країни. На зниження курсу рубля також вплинув відтік капіталу, коли населення переводило кошти в іноземні банки через зниження процентних ставок у рублях та побоювання з приводу інфляції. Російські депозити в іноземних банках суттєво зросли у червні 2023 року.

Рубль знецінився на 23% по відношенню до долара в 2023 році, що зробило його однією з найгірших валют ринків, що розвиваються. Турецька ліра та аргентинське песо також є одними із найслабших валют. Аналітики припускають, що ситуація з рублем може продовжити погіршуватися, враховуючи проблеми, що зберігаються, і невизначеність, що впливають на валюту.

Читайте також:

Ощадбанк перерахує гроші на ремонт квартири чи будинку через "єВідновлення". Як оформити

Естонія всіх переплюнула: місцевим росіянам та білорусам заборонять голосувати на виборах

Потрібно встигнути до вересня: як отримати 2000 гривень допомоги від Приватбанку