Повномасштабна війна Росії проти України триває вже півтора роки. І весь цей час народ України демонструє видатну мужність та стійкість. Більше того, українські військові з початку контрнаступу змогли деокупувати понад 241 квадратний кілометр. Ось тільки йти на фронт хочуть не всі, тож навколо питання мобілізації завжди багато суперечок та скандалів.

Стало відомо, що в Україні планують змінити порядок проведення загальної мобілізації. Так, відповідний законопроект за номером 9566 уже зареєстровано у Верховній Раді України.

Ініціатором виступив Мазурашу Георгій Георгійович.

По-перше, пропонується переглянути питання щодо тих військовослужбовців, які не готові воювати з різних причин, серед яких і релігійні. Це потрібно буде вказувати у заяві, яка надсилається до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

"Спроби примусом та погрозами мобілізувати громадян на військову службу негативно позначається на економіці, призводить до непотрібної соціальної напруги, а також створює приємне для ворогів враження, нібито в Україні не вистачає сміливих патріотів, готових захищати Батьківщину зі зброєю в руках", - сказано в пояснювальній записці до законопроекту

Крім того, серед змін можна відзначити такі:

  • комунальники та власники будинків можуть отримати право на вручення повістки військовозобов'язаним громадянам. Це буде закріплено на законодавчому рівні;
  • також комунальники та власники будинків зможуть збирати інформацію про потенційних військовозобов'язаних громадян та сприяти після цього їх візиту до ТЦК та СП.

А ще у законопроекті зазначено, що ті громадяни, які з тих чи інших причин не можуть або не хочуть вирушати на передову, можуть бути залучені до робіт "оборонного характеру". Тобто забезпечуватиме функціонування економіки України в умовах війни.

До слова, сьогодні Президент України Володимир Зеленський підписав закони про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 15 листопада 2023 року. Вони почнуть діяти з 18 серпня.

Читайте також:

Естонія всіх переплюнула: місцевим росіянам та білорусам заборонять голосувати на виборах

Це просто навала: Крим атакували мерзенні комахи, які селяться у волоссі та на голові людей

Іменини 17 серпня: привітайте цих людей із Днем ангела. Список чоловічих та жіночих імен