У мережі розповіли про процес призову та юридичні наслідки отримання повісток на військову службу в Україні.

Про це пише «apostrophe»

Загальна мобілізація та заклик:

В Україні триває загальна мобілізація, і громадяни можуть отримати повістку про явку до територіальних центрів ТКЦ (територіальних центрів призову та мобілізації) та військкоматів.

Співробітники ТЦК та СП можуть вручати повістки призовникам у громадських місцях, але почастішали випадки отримання повістки поштою.

Розгляд вручених повісток:

Юристи Андрій Межирицький та Марина Бекало поділилися своєю думкою про те, чи вважається законно врученою повістка, отримана різними способами.

Юридичні вимоги та відповідальність:

Законодавство прямо не визначає, чи вважається врученою повістка, знайдена у поштовій скриньці. Андрій Межирицький зазначає, що відповідальності за неявку особи в ТЦК за такою повісткою відсутня, але є випадки накладення адміністративних штрафів за неявку.

Юрист Марина Бекало зазначає, що повістка вважається врученою за дотримання всіх законних вимог, у тому числі явки до ТЦК у строки, зазначені в отриманих документах.

Ухилення від мобілізації може спричинити адміністративну та кримінальну відповідальність. Кримінальна відповідальність настає при врученні призовнику повістки та мобілізаційного наказу. Стаття 335 Кримінального кодексу передбачає покарання за ухилення від призову на військову службу.

Важливо, що юридичні питання може бути складними, а окремі випадки можуть відрізнятися. Якщо хтось стикається з питаннями, пов'язаними із закликом на військову службу та повісткою, рекомендується звернутися за консультацією до кваліфікованого юриста, який добре розуміється на українських законах та нормативних актах щодо мобілізації та призову на військову службу.

Читайте також:

Росія залишається без нафти: хтось підірвав одразу кілька великих сховищ. Горить Махачкала, палає Сибір

Дуже навіть непогано: хтось з українців отримає додаткові 700 гривень

Ви не вийдете з-за столу, поки все не з'їсте: рецепт м'ясної запіканки під "ковдрою" з баклажанів