Сьогодні, 15 серпня 2023, православна церква вшановує перенесення мощей святого Стефана, який свого часу був підданий тортурам і залишений на поталу звірам за свою віру.

Відомо, що святий Стефан жив у I столітті.

Згідно з переказами, Стефан та шість його одновірців були обрані апостолами у диякони і мали підтримувати порядок та справедливість серед населення. При цьому Стефан був старшим серед семи дияконів, тому його називають архідияконом. Також він був обраний апостолом від сімдесяти і нарівні з іншими апостолами проповідував у Єрусалимі християнську віру.

Якось в одній зі своїх проповідей він сказав, що "Всевишній не в рукотворних храмах живе". Його слова були сприйняті як богохульство - особливо обурило слово "рукотворний", що вживалося щодо язичницьких ідолів. Тому Стефана засудили до суду. Досі невідомо, був він страчений за вироком чи забитий камінням натовпом.

Після загибелі святого іудей Гамалііл, який вірив у Бога, послав своїх слуг, щоб ті знайшли та поховали тіло Стефана недалеко від Єрусалима. У 415 році його останки перенесли до Єрусалима, а пізніше — до Константинополя. Біля мощей Стефана відбувалося чимало чудес.

Мощі святого знайшли лише через 4 століття після смерті - 15 серпня відзначають перенесення мощей у столицю Візантії з Єрусалима. Оскільки вони мають цілющу силу, то частинки мощей швидко розійшлися по всьому світу.

У народі 15 серпня - свято Степан Сінник. Цього дня закінчували прибирати сіно.

Що можна робити 15 серпня

Святого архідиякона Стефана молять про прощення гріхів і любов до ближніх. Також святого Стефана вважають покровителем тварин, особливо коней. За старих часів їх мили, добре годували і вплітали стрічки в гриву.

За стародавніми повір'ями у цей день люди родинами збирали лікарські трави ( м'яту, ромашку, пижмо, конюшину, божі сльози), з яких плели Стефанів вінок. Вважалося, що в цей день в трави вселялися духи полів і вони набували великих цілющих властивостей. Якщо хтось із домашніх хворів, із вінка брали трохи трав і заварювали з ними чай - так проганяли хворобу.

15 серпня - що сьогодні не можна робити

Є кілька заборон цього дня:

  • не можна лаятися, лихословити, бажати зла - це обіцяє тривалі біди;
  • заборонено працювати в саду і городі;
  • не можна давати в борг продукти - можна накликати голод, але водночас не слід відмовляти в допомозі (наприклад, у милостині);
  • не варто давати гроші в борг і брати теж - до серйозних фінансових втрат;
  • у жодному разі не можна ображати тварин - великий гріх.

Триває Успенський піст, який розпочався 14 серпня. Забороняється бурхливо веселитися, а тим, хто постить, не можна вживати продукти тваринного походження - цього дня дозволена гаряча їжа з олією.

Народні прикмети:

  • яка з ранку погода - так буде наступні шість тижнів;
  • йде дощ - буде хороший урожай;
  • дує північно-східний вітер - урожай зернових буде поганим;
  • молодий місяць - до дощової погоди, зростаючий місяць - до посушливої;
  • павуки плетуть маленьку павутину - до дощу;
  • жаби голосно квакають - до дощу;
  • кішки стіни кігтями скребуть - до негоди. У цей день немає сенсу йти на риболовлю.

15 серпня іменини відзначають: Степан (Стефан), Василь, Никодим.

Читайте також:

Перший пішов: в українця конфіскували гучний мопед, що нагадує звук "Шахеда"

Бабусі вже 103 роки, а вона плете для українських військових "кікімори". Фото

Українці можуть безкоштовно винаймати квартиру: хто має право і як це зробити