Ніхто не заперечуватиме, що для зменшення суми у квитанціях за газ, українці вдаються до найрізноманітніших маневрів, серед яких є і незаконні.

В Україні з 4 червня відновили перевірку всіх лічильників на комунальні послуги, зокрема лічильників газу. І тут назовні вийшла серйозна проблема. Справа в тому, що під час перевірок газових лічильників представники облгазів почали виявляти випадки "скручування показань". Таким чином недобросовісні споживачі намагаються "заощадити" на платіжках.

Так, наприклад, лише у Рівненській області представники облгазів виявили 58 втручання у роботу приладів обліку споживання газу.

Як зазначають у компанії, найбільш поширеними способами втручання у роботу лічильників є зрив пломб приладу обліку, встановлення фальшивих пломб, підрив скла лічильного механізму, пошкодження відлікових коліс, встановлення вбудованих магнітів тощо.

Яку відповідальність несуть порушники, розповіли у Рівному .

Після виявлення факту втручання фахівці облгазу складають акт про порушення. Споживач має його підписати, але документ буде дійсним навіть у разі відмови (поставити підпис зможе уповноважена особа).

Коли акт складено, лічильник обов'язково відправляють на експертизу приладу обліку, що проводиться спеціальною комісією. У ній беруть участь представники державного підприємства зі стандартизації та метрології "Укрметртестстандарт". Також на експертизу обов'язково запрошується власник лічильника газу.

Якщо експертиза підтверджує факт втручання у роботу лічильника, споживачеві нараховуються до оплати вартість послуг з експертизи лічильника та збитки за несанкціоноване використання газу. А якщо експертиза спростовує втручання споживача у газовий лічильник, то кошти для оплати споживачеві не нараховуються.

Розмір компенсації визначає спеціальна комісія.

У компанії також нагадали, що відповідальність за безпеку та цілісність приладу обліку газу несе споживач. У разі виявлення неточностей у роботі лічильника або зовнішніх пошкоджень слід негайно повідомити про це оператора ГРС.

До речі, кожному українцю варто знати, що будь-які самостійні маніпуляції з газорозподільною системою або газовими лічильниками можуть стати причиною витоків газу, що тягне за собою загрозу життю.

Читайте також:

Бабусі вже 103 роки, а вона плете для українських військових "кікімори". Фото

Частину українців засмутили: надбавки до пенсій отримають не всі люди похилого віку

Українці можуть безкоштовно винаймати квартиру: хто має право і як це зробити

А от тепер будьте готові: виїжджати з України доведеться за новими правилами. Що відомо