Українців почали штрафувати за спробу маніпулювання свідченнями лічильників газу з метою заощадження на платежах. Деякі громадяни займаються шахрайськими діями, такими як скручування газових лічильників, вважаючи, що вони можуть уникнути виявлення. Проте фахівці газової компанії легко виявляють такі маніпуляції під час перевірок.

Про це пише «today»

У разі виявлення експертом порушення, пов'язаного з газовим лічильником, складається акт, у якому фіксуються всі відповідні обставини. Потім газовий лічильник знімається та відправляється на обов'язкову перевірку для визначення ступеня втручання.

Якщо експертиза підтвердить, що газовий лічильник було зламано, відповідальність лягає на споживачів. Порушники зобов'язані сплатити вартість послуг з перевірки, отримати новий лічильник і відшкодувати завдані своїми діями збитки.

Сума штрафу розраховується в індивідуальному порядку за спеціальною формулою. У цьому розрахунку враховуються такі фактори, як збитки, завдані газовому лічильнику та газовій компанії, а також витрати на газ, які були неточно вказані через шахрайські дії. Остаточна сума штрафу визначається та затверджується спеціальною комісією.

Щоб не було проблем із показаннями газового лічильника та виставленням рахунків, дуже важливо правильно передавати показання. Споживачі повинні точно записувати цифри з газового лічильника, не враховуючи ані нулів на початку, ані значень, виділених червоним кольором, ані після коми. Покази газового лічильника необхідно складати між 1 і 5 числом кожного місяця. Це зручно зробити через сайт, чат-бот відповідної газової компанії (облгаз) або звернувшись до контактного центру облгазу.

Читайте також:

Ви навряд чи здогадувалися: чому ваші помідори довго дозрівають і що потрібно зробити

А от тепер будьте готові: виїжджати з України доведеться за новими правилами. Що відомо

Від магазинного ви точно відмовитеся: рецепт кетчупу з молодих помідорів із крохмалем