Якщо вірити даним Мосбіржі, курс євро на 11 серпня перевищив 108 російських рублів і це максимум із весни 2022 року. Що стосується долара, то напередодні він досяг позначки 98,08 рубля. Враховуючи ці цифри, висновок напрошується лише один – усі заяви чиновників Кремля та президента Росії Володимира Путіна про сильний рубль виглядають, як мінімум, "фантастичними".

І справді, багато світових експертів заявляють, що до кінця вересня 2023 року 1 долар буде коштувати 110–120 рублів, якщо "жодних істотних зрушень в економіці країни не відбудеться".

А днями агентство Bloomberg опублікувало статистику, згідно з якою в поточному році "рубль ослаб по відношенню до долара на 24% і разом з турецькою лірою та аргентинським песо увійшов до трійки найгірших валют ринків, що розвиваються".

У тексті сказано, що "ключовим джерелом твердої валюти для Росії є доходи найбільших російських експортерів", проте після початку спецоперації "їх доходи скоротилися до 6,9 млрд. доларів у липні порівняно з 16,8 млрд. доларів за аналогічний період минулого року". зазначається у публікації

Крім того, за словами фінансових аналітиків, близько 40 мільярдів доларів було переведено росіянами в іноземні банки, оскільки "відсоткові ставки в рублях не відповідали інфляційним очікуванням", а кількість російських банків, що зростає, "була відключена від глобальних платіжних систем".

"Крах рубля вже запустив розкрутку інфляційної спіралі, і зупинити її можна лише повернувши долар нижче 90", - коментує ситуацію економіст Євген Суворов. А для цього Центробанк РФ може бути змушений "смикнути стоп-кран", різко підвищивши ключову ставку.

Зазначимо, що міністр фінансів РФ Антон Силуанов неодноразово заявляв, що падіння курсу рубля позитивно позначається на наповненні російського бюджету, тому влада не планує вживати заходів щодо його стримування.

Ось тільки не всі погоджуються з такою думкою. Наприклад, російський журналіст, радіо- та телеведучий Володимир Соловйов навіть перейшов на істеричний крик, говорячи про курс рубля. Пропагандист різко висловився щодо політики Центрального Банку РФ.

Зокрема, він запитав, що з курсом рубля. А через хвилину і зовсім прийшов у шалену лють: "Над нами все закордон тепер сміється!"

"У мене питання до всіх депутатів Держдуми та членів Ради Федерації. Скажіть, будь ласка, а ви не помічаєте, який курс рубля в країні? Ви хоч один запит до Центробанку відправили? Щоб ці люди прийшли і пояснили публічно, що з російською валютою. Що? такого трапилася, що в нас такий курс? – зазначив він.

Читайте також:

Добре прилаштувався: відомий український чиновник втік до Майамі та ще отримує українську зарплату у півтора мільйона

Щоб зцілювати парафіян: одеський священик розповів, навіщо купив iPhone за 50 тисяч гривень

"Домовився з Путіним": Лукашенко розповів, що робитиме з українськими дітьми