В Україні, крім верифікації пенсіонерів, можуть запустити також активні перевірки безробітних, які отримують виплати від держави. Перевіряти планують безпосередньо обґрунтованість надання таких виплат. Якщо цю верифікацію запровадять, порушників змусять повернути отримані гроші до держбюджету.

Такі пропозиції містяться у проекті "Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення", який розробили Мінекономіки, Мінфін та МВС. Документ ще не ухвалено, він лише оприлюднений для громадського обговорення.

У проекті пропонується механізм розслідування обґрунтованості виплат з безробіття та часткового безробіття. Передбачається, що перевірки здійснюватимуть центри зайнятості. Розслідування хочуть проводити за такими основними критеріями:

  • достовірність інформації, наданої особою під час реєстрації її як безробітного;
  • термін перебування особи у статусі безробітної (частково безробітної).

У ході перевірки використовуватимуться дані держреєстрів та аналітичної системи центрів зайнятості. Однак також враховуватиметься інформація про безробітне від державних органів, підприємств, установ, організацій, а також інших громадян та зі ЗМІ.

Якщо розслідування покаже, що людина не мала права на виплати за безробіттям, їй доведеться повернути державі кошти. Повертати гроші доведеться, якщо з'ясується, що безробітний:

  • насправді працює та отримує за це зарплату;
  • не повідомив про виїзд за кордон або перебуває там понад встановлений термін;
  • надав якусь недостовірну інформацію на етапі реєстрації;
  • вийшов на пенсію

Читайте також:

Будете дуже довго розплачуватись: названо термін, до якого потрібно сплатити податок на свою квартиру

Холод по шкірі: у Польщі розкопали поховання дитини-вампіра. На нозі був загадковий замок дверей.

Грошове дерево порадує вас неймовірним цвітінням: спробуйте цю просту хитрість

Їх уже 10 тисяч людей: Польща збільшує кількість військових на кордоні з Білоруссю