Археологи з Університету Миколи Коперника в Торуні, Польща, зробили відкриття, що інтригує, яке проливає світло на середньовічні уявлення про вампірів. Останки хлопчика були виявлені на цвинтарі неподалік Пієна, і практика поховання припускає, що в 17 столітті його вважали «дитиною-вампіром».

Про це пише «apostrophe»

Скелетні останки дитини, якій на момент смерті було від п'яти до семи років, було знайдено похованими з відмінними рисами, які відповідають стародавнім уявленням про вампірів у середньовічній Польщі.

Страшна знахідка при розкопках
Страшна знахідка при розкопках

Важливою деталлю є те, що ніжка дитини була закріплена символічним замком. Археологи вважають, що замок, поміщений під ногу, повинен був символізувати кінець етапу життя дитини і захистити від її повернення як нежиті, що вселяє страх.

Крім того, поховання дитини було унікальним, оскільки він був похований обличчям донизу. Ця практика зазвичай асоціювалась із антивампірськими звичаями. Вважалося, що закопування людини обличчям униз не дозволяло їй воскреснути з мертвих і завдати шкоди живим.

Страшна знахідка при розкопках
Страшна знахідка при розкопках

Недавнє відкриття - не вперше, коли на цвинтарі Пайєн виявляють докази вірувань, пов'язаних з вампірами. 2022 року ще одне поховання жінки 17 століття продемонструвало аналогічні методи боротьби з вампірами. Цю жінку поклали на спину в могилу та прив'язали до шиї серпом — метод, рекомендований місцевими народними легендами, щоб померлий не міг підвестися. Крім того, до її великого пальця лівої ноги було прикріплено замок, щоб вона не повернулася.

Страшна знахідка при розкопках
Страшна знахідка при розкопках

Ці археологічні знахідки дають уявлення про захоплюючі вірування та ритуали, пов'язані з вампірами в середньовічний період у Польщі. Вони проливають світло на те, як суспільства того часу використовували різні практики для захисту від ймовірної загрози повернення нежиті, щоб завдати шкоди живим.

Читайте також:

Грошове дерево потішить вас неймовірним цвітінням: спробуйте цю просту хитрість

Їх уже 10 тисяч людей: Польща збільшує кількість військових на кордоні з Білоруссю

Від них неможливо відірватися: рецепт швидких млинців із крабових паличок