Хропіння є неприємним проявом порушень під час сну, які не тільки турбують оточуючих, а й саму людину, що хропе. Є низка негативних наслідків для організму, пов'язаних із хропінням, і проблему потрібно вирішувати.

Докладніше про 5 простих способів порятунку від хропіння інформує vikna.tv.

Шум, що створюється хропінням, перешкоджає нормальному сну і може призвести до хронічного недосипання. Крім того, існує і психологічний аспект: іноді парам простіше спати окремо, щоб уникнути цієї проблеми.

Однак основна шкода хропіння для здоров'я полягає в тому, що він є сигналом про виникнення апное – тимчасову зупинку дихання. Сам процес хропіння вказує на проблеми з диханням, пов'язані з частковим закриттям горлянки, що зрештою може призвести до повного закриття.

Хропіння є проблемою не тільки для людей похилого віку. Лікарі повідомляють, що до них звертаються і батьки дітей віком до 16–18 років, люди віком до 40 років та пенсіонери.

Отоларинголог Катерина Маховська називає кілька причин виникнення хропіння:

- викривлення перенісся та звуження носових проходів;
- захворювання серцево-судинної системи;
- захворювання ендокринної системи;
- Алергічні реакції;
- хронічні захворювання горлянки, мигдаликів, гланд та інші;
- Порушення прикусу;
- подовження язичка.

Хропіння може бути однією з ознак апное, яке можна перевірити за допомогою полісомнографії – спеціального дослідження сну.

Є кілька простих способів, як позбутися хропіння:

1. Змініть положення сну. Сон на спині сприяє закриттю піднебіння і може викликати хропіння. Спробуйте спати на боці.

2. Якщо у вас є зайва вага, постарайтеся знизити її. Іноді втрата ваги допомагає позбутися хропіння, оскільки надмірна вага в області шиї може стискати горло під час сну. Схуднення може стати розв'язанням проблеми.

3. Уникайте вживання алкоголю за 4-5 годин до сну. Алкоголь та заспокійливі препарати знижують тонус м'язів задньої стінки горла, що може призводити до хропіння. Тому рекомендується уникати їхнього вживання перед сном.

4. Змініть подушку. Деякі алергени, які можуть бути присутніми у вашій подушці, можуть сприяти хропінню. Використання ортопедичної подушки, яка підтримує правильне положення голови та шиї під час сну, може допомогти позбавитися проблем з диханням.

5. Пийте достатню кількість рідини. Якщо у вас сухий ніс або м'яке піднебіння, це може сприяти частому хропінню. Намагайтеся пити достатню кількість рідини, щоб зволожити слизові оболонки.

Якщо прості способи не допомагають, рекомендується звернутися по медичну допомогу. Найкращий спосіб лікування хропіння – це консультація отоларинголога та отримання точного діагнозу. Лікар може призначити медикаментозне лікування чи навіть операцію, щоб виправити проблему.

Не можна довіряти різним пристроям та засобам, які продаються на ринку та обіцяють позбавити хропіння. Вони часто не діють або можуть посилити ситуацію. Тому краще звернутися до кваліфікованого спеціаліста для отримання професійної допомоги.

Читайте також:

Як позбутися хропіння в домашніх умовах: названі прості методи

Безсоння гарантовано: 6 речей, які потрібно терміново винести зі спальні

Якщо важко заснути після повітряної тривоги: як подолати безсоння