Уже всім в Україні відомо, що з 1 серпня 2023 року держава змінила механізм надання допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Так, деякі переселенці у зв'язку з цим втратять право на отримання 2-3 тис. грн на місяць. А от декому після впровадження нового порядку отримання виплат ВПО пощастить покращити своє матеріальне становище.

Стало відомо, що з 1 серпня діти, які народилися у переселенців під час війни, отримали право на 3 тис грн допомоги. Про це повідомили у Мінсоцполітики .

І справді, новий порядок отримання виплат ВПО, який почав діяти з 1 серпня, врегулював проблему, яка виникала із отриманням допомоги на дітей, які народилися у внутрішніх переселенців після переміщення.

Ще б пак, раніше задекларованим місцем проживання цих дітей вважалося місце, куди переїхали батьки, а тому діти переселенців такими вже не являлись і претендувати на державні виплати не мали права.

Згідно нових правил, допомога буде призначатися на всіх дітей, народжених після 24 лютого 2022 року (початку повномасштабного вторгнення Росії). Як і всім переселенцям виплати надаватимуть протягом шести місяців з можливістю продовження на такий самий термін для окремих категорій переселенців.

"Якщо на дитину, яка народилася після зазначеного терміну, але до набрання чинності цією постановою допомога не була призначена, вона нараховується з дати звернення за нею з автоматичним продовженням з 1 серпня 2023 року", – розповіли у міністерстві.

Які виплати отримують ВПО

  • Особи з інвалідністю та діти – 3000 грн.
  • Інші особи – 2000 грн.

Які виплати передбачені на дітей

Загалом допомога для сімей з новонародженими дітьми в Україні становить 41 280 грн. Однак згідно із законодавством дана допомога виплачується частинами:

  • 10 320 грн одноразово одразу після народження дитини;
  • по 860 грн. щомісяця протягом наступних 36 місяців.

Крім того, жінки, які самостійно виховують своїх дітей, можуть отримувати додаткові виплати від держави. При цьому фіксованої "ставки" немає - їх розмір варіюється в залежності від віку дитини:

  • до 6 років – 2272 грн. на місяць;
  • 6-18 років – 2833 грн. на місяць;
  • 18-23 роки та протягом навчання у навчальних закладах – 2684 грн.

Також багатодітні сім'ї мають право виплати від держави. Їхній щомісячний розмір становить 2684 грн на кожну дитину до 6 років.

Нагадаємо, на травень 2023 року в Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ народилося 48 321 немовля.

Читайте також:

ПриватБанк порадував значною грошовою допомогою: хто отримає гроші

От і догралися: у Росії почався крах економіки, рубль тріщить по швах, люди в паніці

Москва під потужним ударом: пожежа в центральному аеропорту Домодєдова, масові затримки рейсів та паніка