Ніхто не заперечуватиме, що всі українці з нетерпінням чекають появи сезонних овочів, щоб насолодитися свіжими та корисними плодами. А соковиті помідори – це незамінний продукт у нашому холодильнику. Ось тільки дуже часто помідори тріскаються, ще не дозрівши.

І справді, розведення помідорів – справа непроста. Чимало сил потрібно докласти, щоб улітку поласувати цими смачними овочами, адже проблеми можуть чатувати на будь-якому етапі вирощування томатів.

Якщо томат лопається на гілці, це не означає, що ви обрали не той сорт. Існують дві головні причини, чому так відбувається.

Частий полив томатів

Якщо дати томатам багато вологи після того, як грунт просох на сонці, то плоди будуть швидко наливатися і шкірка просто не встигне розтягнутися. У результаті - томати, що лопнули.

Поливайте томати регулярно, але не переборщіть з об'ємом вологи. Також полив краще здійснювати увечері після заходу сонця.

Нестача вітамінів

Інша причина – нестача вітамінів та мікроелементів, особливо калію.

Напевно, не варто пояснювати, що томати потребують добрив так само сильно, як і вологи. Але неправильні підгодівлі можуть принести плоду, що розвивається, не користь, а шкода - помідори на кущах почнуть тріскатися. Як правильно підгодовувати томати?

  • Томати в період зростання потребують підгодівлі двічі на місяць. Внесення добрив слід поєднувати з поливом. На етапі формування плодів найбільшу потребу помідори відчувають у калії. Фосфор і азот у цей час можна виключити.
  • Уважно слідкуйте за концентрацією внесених препаратів азоту, фосфору та калію. Якщо ви підгодували томати концентрованим добривом, а не розбавленим водою, плоди можуть потріскатися.

Щоб виправити проблему, розкажемо рецепт народного добрива.

Народне добриво для томатів

Беремо 100 г дріжджів і розчиняємо в 10 літрах гарячої води. Перемішуємо.

Коли дріжджі розчиняться, поставте ємність у темне місце.

Після цього можете використовувати добриво для обприскування томатів. Будуть великими та цілими!

Читайте також:

Збиратимете відрами: п'ять способів, які допоможуть подвоїти врожай помідорів

Метод "трьох листків": що потрібно зробити з помідорами, щоб збирати врожай відрами

Виправляємо помилку: що зробити, якщо у вже стиглих помідорах утворюються тверді прожилки