Черв'яки на малині – це серйозна проблема, з якою стикаються багато садівників.

Як позбавитися від черв'яків у малині:

Сода . Обробка малини харчовою содою дає добрий ефект. Візьміть кип'ячену воду та розчиніть у ній соду з розрахунку 5 ст. ложок на 10 л води. Остудіть розчин та обприскуйте кущі малини в період до цвітіння. Процедуру повторюйте 1 раз на 5-7 днів. Сода не зіпсує смаку та якості ягід, зате знищить черв'яків.

Марганець . Приготуйте розчин із розрахунку 0,5 г на 10 л води. Розведений розчин має бути злегка рожевим. Періодично обприскуйте малину цим розчином.

Гірчиця . Ще один спосіб поливу та обприскування – гірчичний розчин. Розведіть 20 г гірчиці на 10 л води.

Тютюн . Зробіть настоянку тютюну з розрахунку 200 г тютюнового листя на 10 л окропу. Залишіть настоюватися на 1 день, потім процідіть та використовуйте для обприскування кущів.

Піжма . Для приготування настою додайте 350 г сушеної трави в 10 л окропу та проваріть ще 20 хвилин. Потім відвар остудіть, профільтруйте та використовуйте для обробки малини.

Рослини . Крім обробки чагарників їх можна убезпечити від навали шкідників, висадивши поруч із малинником цибулю та часник. Їх сильний запах відлякує шкідливих комах, а натомість приваблює корисних – жужелиць та дзюрчалок.

До речі, найперший захист необхідно проводити ще напровесні, коли на кущах навіть відсутні нирки. Для цього можна скористатися гарячою водою. Гаряча вода повинна потрапляти не тільки під коріння, а й на кожне стебло. На початку весни земля ще мерзла, тому така процедура не завдасть шкоди кореневій системі.

Цей метод обробки відмінно підходить не тільки для малини, а й для чагарників смородини чи суниці. Профілактичний захід можна повторити восени, коли температура повітря зменшиться до 5 градусів.

Читайте також:

Вашій малині будуть заздрити всі сусіди: ось як треба її доглядати

Досить і на варення, і на частування знайомих: використовуйте цей засіб і ви здивуєтеся врожаю малини