Мало хто з українців знає, але багато виробників налагодили виробництво "пластикового" рису. До складу такого синтетичного рису входить крохмаль, а також штучний наповнювач і до справжньої крупи не має жодного стосунку. Більше того, такий рис може спричинити алергію, отруєння та проблеми зі шлунком. Саме тому важливо знати, як відрізнити підробку від натурального продукту.

Реальність така, що пластиковий китайський рис дедалі більше наповнює прилавки магазинів. На жаль, це не вигадка і не спроба залякати громадян, викликати паніку, це – читаючи правда. Ще б пак, навчившись підробляти рис, китайці вирішили виробляти його сотнями тонн, але продають вони цю продукцію, як правило, не в себе, а відправляють до інших країн.

Нутриціолог Людмила Матішинець у своєму Instagram розповіла, як відрізнити справжній рис від підробки.

вода

Наповніть склянку з водою та насипте кілька ложок рису. Справжній рис швидко опуститься на дно. Також, якщо залишити справжній рис у воді на кілька днів, то за цей час на ньому з'явиться пліснява.

На відміну від справжнього рису, пластиковий практично не тоне, плаває на поверхні, а при замочуванні такого рису нічого не відбувається – рисинки продовжують плавати на поверхні, не набухаючи та не опускаючись на дно. Однак у деяких випадках навіть підроблений рис може опуститися на дно, наприклад, якщо він виготовлений з крохмалю або картоплі. Такий рис теж у їжу вживати не можна.

Вогонь

Потрібно підпалити кілька зерен за допомогою сірників. Якщо відчуєте запах пластику – рис не придатний до вживання. Якщо рис не горітиме, і з'явиться легка кіптява, то рис хороший.

Нагрівання

Потрібно розігріти сковороду та насипати на неї рис. Пластиковий рис відразу почне плавитися і розтікатися сковородою. Справжній рис залишиться білим та рівним, але поступово почне чорніти. При цьому швидкість почорніння буде залежати від температури нагрівання та тривалості смаження.

Подрібніть рис

Для цього способу рисові зерна потрібно подрібнити на крихту. Якщо з'являється біле борошно - якісний рис. Порошок жовтого кольору показує, що рис містить пластик.

Хитрість

Для цього відваріть трохи рису та не зливайте воду. До речі, при варінні у воді не повинен утворюватися щільний білий осад.

Далі варений рис залиште при кімнатній температурі кілька днів. Хороший рис покриється дрібною пліснявою, не змінить зовнішній вигляд.

Читайте також:

Неймовірна смакота: рецепт рисової запіканки з молодими кабачками, сиром та яйцями

Не викидайте позавчорашній рис: рецепт пирога, від якого вся родина буде у захваті

Прицмокуватимете від задоволення: рецепт незвичайного плову з макаронів з м'ясом. Жодного рису

Ви закохаєтеся в неї: рецепт ніжної сирної запіканки з рисовим борошном