Усі дачники погодяться, що вирощувати огірки заради гіркого врожаю нікому не цікаво.

Винуватець огіркової гіркоти - кукурбітацин - природне для цієї культури з'єднання, концентрація якого в плодах (насамперед шкірці) змінюється залежно від умов росту рослини. Термічна обробка плодів легко руйнує цю речовину, тому такі огірочки без побоювання можна пустити на консервування. Набагато менше гірчать свіжі огірки і якщо їх очистити від шкірки. Але ці додаткові турботи приємними назвати складно.

Виявляється, перепади температури, нестача вологи, надто спекотна погода, бідний ґрунт, переважно глинистий або піщаний, – найчастіші причини гіркоти в огірках. Достатньо всього одного з цих факторів, щоб рослини почали накопичувати кукурбітацин у нижній частині плода та шкірці.

Отже, щоб огірки не гірчили, їх потрібно поливати теплою водою. Крім того, необхідно дотримуватися режиму поливу і проводити процедуру тільки в теплу погоду, щоб уникнути перепаду температур. Особливо це стосується серпня, коли вночі вже починає холодати, а вдень може бути спека до 40 градусів.

Полив у серпні необхідно скоротити. Якщо температура на вулиці нижча за 18 градусів, поливати рослини потрібно з розрахунку 2 л води під кожен кущ. Якщо температура близько 15 градусів, то достатньо 0,5 л води під рослину.

Поливати огірки потрібно лише вранці, щоб зменшити утворення конденсату. Вода повинна бути теплою.

А ще на початку серпня посадки огірків потрібно загортати на ніч нетканим матеріалом, щоб захистити від холодної роси. "Якщо цього не робити, то листя пожовкне, а стебла просто усохнуть", - попередили в матеріалі.

Огірки потрібно накривати плівкою у разі, якщо вдень ідуть прохолодні дощі.

Читайте також:

Метод "трьох листків": що потрібно зробити з помідорами, щоб збирати врожай відрами

Таких солодких та м'ясистих помідорів ви ще не куштували: ось як їх треба поливати у липні

Спробуйте полити помідори за такою схемою: ви будете здивовані розмірами та солодким смаком